Topic outline

 • Lokalni zanati i ručni rad

  se

  Okvir priče

  U ovom podmodulu pratimo avanture Piotra, mladog poduzetnika koji pokreće novi posao u  Wrocławu. U svojoj novoj trgovini želi prodavati rukotvorine i proizvode tradicionalnih zanata iz cijele Poljske. Pratite Piotra dok putuje po Poljskoj i pokušava prikupiti robu za trgovinu.


 • Dakle, što je to zapravo kukičanje?

  c1

  Među brojnim rukotvorinama, kukičanje i vezenje bili su oni koji su Piotra oduvijek najviše fascinirali. Možda je to bilo zato što je njegova baka - ona koju nikad nije imao priliku upoznati - bila poznata vezilja u obitelji. Čak i kad je umrla, njezini su radovi uvijek bili prisutni i u djedovom domu i u dućanu. Pored toga, brojni primjeri lokalnog vezenja i kukičanja među nacionalnim su kandidatima za UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine. Stoga, kad je Piotr odlučio dućan držati otvorenim i napuniti ga lokalnom proizvodnjom i zanatima, prva osoba koju je unajmio bila je Ela, starija žena specijalizirana za šivanje, vezenje i pletenje ...


 • Dušo, idemo u lov na med!

  t1

  Piotr je želio u svojoj trgovini imati različite proizvode, uključujući brojne delicije. U početku je razmišljao o tradicionalnim poljskim jelima, poput pierogija, različitih juha ili bigosa. Međutim, zaključio je da već ima dosta restorana oko stare tržnice s ukusnom hranom, uključujući i spomenutu. Štoviše, skladištenje takve kratkotrajne hrane moglo bi se pokazati problematičnim i skupim. Na kraju je odlučio da će savršen prehrambeni proizvod za njegov dućan biti ... med. Ali ne bilo koji med - samo med iz divljih košnica ...


 • Sezona lova

  q1

  Namještaj može biti izrađen od raznih materijala, a Piotr otkriva da su kosti jedan od njih. U ovom odjeljku otkrijte tajne ovog osebujnog zanata!


 • Stvar ljepote

  xy

  Izvor: MEDIA WNET, pod licencom Creative Commons 2.0

   

  Piotra put dovodi u Bolesławiec. Njegov prijatelj Kuba mu objašnjava kako se izrađuje najprepoznatljivija poljska keramika.


 • Sve je dobro što se dobro završi!

 • Kraj priče

  Piotr je otvorio svoju trgovinu. Svakog dana se budi sretan i ide na posao koji voli. Trgovina je osmišljena kako bi njegovala uspomenu na Piotrovog dida, kao i poljske običaje i tradiciju. I to je (ne) iznenađujuće popularno! Stotine turista svakodnevno posjećuje Piotrov dućan, a on uvijek pokušava provesti barem nekoliko minuta da porazgovara sa svakim od njih i da također ponešto sazna i o njihovoj zemlji. Ako vam se ikad dogodi da posjetite Wrocław, pažljivo se osvrnite oko sebe i možda ćete naći Piotrovu trgovinu na jednoj od popločanih ulica grada. A ako ste u mogućnosti odgovoriti na pitanja u nastavku igre - sigurno ćete dobiti popust!