Topic outline

 • Meșteșuguri tradiționale și artizanat local


  CADRU

  În această submodul urmărim aventurile lui Piotr, un tânăr antreprenor care începe o nouă afacere la Wrocław. În noul său magazin, vrea să vândă obiecte artizanale tradiționale și produse meșteșugărești fabricate în Polonia. Însoțește-l pe Piotr în timp ce călătorește în Polonia și întâlnește diverse persoane care produc astfel de mărfuri.

 • Ce-o mai fi și croșetatul ăsta?


  Printre numeroasele tipuri de lucru de mână, croșetatul și broderia au fost cele care l-au fascinat cel mai mult pe Piotr. Poate că s-a întâmplat pentru că bunica lui – cea pe care nu a avut niciodată șansa să o cunoască – a fost o celebră cusătoreasă, iar după moartea ei, lucrările ei au fost întotdeauna prezente atât la casa bunicului, cât și la magazin. Mai mult, numeroase broderii, dantele sau macrameurile locale sunt printre candidații naționali pentru lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial. Prin urmare, când Piotr a decis să mențină magazinul deschis și aprovizioneze cu produse meșteșugărești locale, prima persoană pe care a angajat-o a fost Ela, o doamnă în vârstă specializată în croșetat, brodat și tricotat...


 • Dulce ca mierea


  Piotr a vrut să aibă diverse produse în magazinul său, inclusiv numeroase delicatese. La început, se gândea la mâncăruri tradiționale poloneze, cum ar fi pierogi, diferite supe sau bigos. Cu toate acestea, a considerat că în jurul Pieței Vechi există deja o mulțime de restaurante care servesc mâncare delicioasă, inclusiv cele menționate. Mai mult, stocarea unor astfel de alimente pe termen scurt s-ar putea dovedi problematică și costisitoare. Până la urmă, a decis că produsul alimentar perfect pentru magazinul său va fi... mierea. Dar nu orice miere – doar mierea din stupii sălbatici...


 • A venit vremea să mergem la vânătoare!


  Mobilierul poate fi confecționat din diverse materiale și Piotr află că osul este unul dintre ele. Descoperiți în această secțiune secretele acestui meșteșug mai special!


 • Frumusețe pentru ochi, suflet și minte


  Sursa: MEDIA WNET, Copyright: Creative Commons 2.0

  Călătoria lui Piotr îl duce la Bolesławiec. Prietenul său, Kuba, îi spune cum se fac cele mai reprezentative produse de olărit poloneze.

 • Totul e bine când se termină cu bine!

  Este timpul ca Piotr să aleagă ce produse vor fi în magazinul său. Ajută-l să decidă care dintre cele patru meserii îi va oferi cele mai bune profituri!


 • Epilog

  Piotr și-a deschis magazinul. În fiecare zi se trezește fericit și merge la munca pe care o iubește. Magazinul este conceput pentru a prețui memoria bunicului lui Piotr, precum și obiceiurile și tradițiile poloneze. Și este surprinzător de popular! Sute de turiști vizitează zilnic magazinul lui Piotr și încearcă mereu să petreacă cel puțin câteva minute pentru a discuta cu fiecare dintre ei și pentru a afla despre țara lor. Dacă se întâmplă vreodată să vizitați Wrocław, priviți cu atenție și poate veți găsi magazinul lui Piotr pe una dintre străzile pietruite ale orașului. Și dacă puteți răspunde la întrebările din jocul de mai jos – cu siguranță veți primi o reducere!