Topic outline

 • Nezaboravni vikend u Studnicama

  a a

  (Slike: www.obecstudnice.cz )

  UVOD U KONTEKST-POČETAK PRIČE

  Pratit ćete grupu Erasmus studenata koji su u posjeti svojoj prijateljici studentici Anni. Annina obitelj živi na farmi u Studnicama, malom selu u Češko-moravskoj visoravni koja je poznata po događaju s tradicijom starijom od 700 godina. Studenti još ne znaju što očekivati i, kao i vama, sve će im biti iznenađenje! Slijedite zadatke na ovoj stranici zadanim redoslijedom i pratite tijek priče!  • 1. Poziv

   Chiara iz Italije s njezinim najboljim prijateljima Yarom iz Brazila, Onni iz Finske, Alysiom iz SAD-a i Antoniom iz Španjolske sjedi u ugodnom kafiću u središtu Brna, glavnog studentskog grada Češke Republike. Vrijeme ispita je i svi su vidno užurbani. Čekaju svoju prijateljicu Yasmin, studenticu iz Njemačke i Annu, prijateljicu i studenticu iz Češke. Oni sudjeluju u programu mobilnosti te završavaju semestar na razmjeni na Sveučilištu Masaryk. "Hej, društvo! Čekate li dugo?" pitaju Ana i Yasmin užurbano prilazeći njihovu stolu, oboje crvene u licu zbog hladnog zimskog vremena. "Ne, tek smo stigli". "Slušajte! Jeste li slobodni sljedeći vikend?" pita Anna. "Jesmo, zašto? Jesi li nešto planirala?"

   "Htjela bih vas pozvati na našu obiteljsku farmu da iskusite nešto neuobičajeno. Sljedeći petak ćemo zaklati jednu od naših svinja. To je tradicionalna češka gozba. Zovemo je “zabíjačka”. U to vrijeme se okuplja naša cijela obitelj i prijatelji. Bila bih jako sretna kad biste došli. Morate ostati do nedjelje, jer se u subotu održava tradicionalni “Masopustu našem selu. To je tradicija koja se prenosi s generacije na generaciju već stotinama godina, ja mislim. Čak je upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Želite li doći? Uživat ćete, jako je zabavno!"

   "Svuči super!", "Odlično!", "Jedva čekam!", odgovara društvo.

   "Anna, žao mi je, ali znaš da sam vegan", Yasmin odgovara. "I imam posljednji ispit sljedeći petak. Jako mi je žao, ali ovaj put moram preskočiti. Ali morate objaviti slike na Instagramu, da vas mogu pratiti! Ali molim vas, bez slika ubojstva jadnog praščića!".


  • 2. Put

   Da biste saznali što se dogodilo sljedeće, pročitajte priču i uradite zadatke ispod.


  • 3. Nije za vegane - svinjokolja

   Rano ujutro, dvorište je bilo puno ljudi: cijela obitelj, nekoliko prijatelja i mesar. Prije nego što su posjetitelji stigli, svinja je već bila ubijena brzim pogotkom u glavu i iskrvarila je. Krv se pažljivo skupila te je žena miješala u velikom loncu. Kasnije će se iskoristiti za kobasice i juhu. Zatim su stavili svinju u veliku drvenu kadu. Mesar je svinju posuo smolom u prahu i onda je prelio proključalom vodom da spali dlake. Onni i Antonio su pomogli oguliti dlaku posebnim “zvonima”. Zatim su svinju objesili naopako s metalnog postolja. Nakon toga je mesar rasporio i uklonio unutarnje organe. Poslije toga su svinju morali detaljno očistiti. Zatim joj je mesar otkinuo glavu, salo s trbuha i prednje noge. Svaki dio svinje se iskoristi. Crijeva i trbuh se koriste kao ovitak za kobasice  ili tlačenicu i moraju biti pažljivo očišćena. Sad je vrijeme za premjestiti se u kuhinju.


  • 4. U kuhinji

   Da biste saznali što se dogodilo sljedeće, pročitajte priču i napravite zadatke ispod.


  • 5. Crveni i Crni

   Nakon bogatog doručka, Anna i njezini prijatelji su odjurili u seoski park. Tamo je već bilo mnogo ljudi. Limena glazba je svirala tradicionalne pjesme, mlađi i stariji muškarci iz sela su nosili vesele šarene kostime. Desetci gledatelja su se smijali, pjevali zajedno s glazbom, razgovarali. Vrijeme je bilo poprilično hladno, tako da se gotovo svatko pokušavao zagrijati kupicom šljivovice (tradicionalne rakije od šljive). U devet sati je Strašilo puhnulo u bikov rog onoliko puta koliko je maski prezentirano i procesija se počela kretati. Bit će težak dan jer moraju posjetiti baš svaku kuću, ne samo u selu, nego i u susjednim zaselcima. Samo kuće u kojima stanovnici oplakuju smrt bližnjih se preskaču. Započinje se s kućom gradonačelnika. Procesija mora tražiti dozvolu da krene.


  • 6. Ubijanje Kobile

   Nakon što je posjećena i posljednja od stotinu kuća, nakon što se otplesao posljednji ples i popila posljednja kupica šljivovice, seljani i gledatelji se okupljaju ispred zgrade bivše škole. Kobilu se moralo ubiti. Jedan od Židova čita završnu oporuku u kojoj spominje sve grijehe koje je Kobila počinila tijekom godine. Dok je on čitao, Kobila je pokušala pobjeći izvan kruga kostima koji su se okupili. Napokon, kazna je donesena za jadnu Kobilu. Ritualno je pogubio jedan od Živodera, stavio na nosila i odnio. Limena glazba je svirala posmrtni marš. Odjednom, Kobila je skočila s nosila smijući se i svi su pohrlili u lokalni pub, gdje je počela vesela zabava.

   Anna i njezini prijatelji to nisu mogli propustiti. Plesali su i zabavljali se do ponoći. Zatim se održao solo ples svakog člana parade. Poslije toga, svi kostimi su se spremili i čekaju sljedeće poklade.

   a a

   (Izvor: www.obecstudnice.cz  uz dozvolu)


  • 7. Pregón, Carnivale, Mardi Gras, Laskiaistiistai

   Sljedeći dan u podne, obitelj i posjetitelji su se okupili na ukusnom ručku. Uživali su u kokošjoj juhi s domaćim rezancima i tipičnoj češkoj pečenoj svinjetini s kupusom i knedlama.

   "Jeste li uživali u karnevalu jučer?", Annina majka je pitala s velikim osmijehom na licu.

   "O da, jesmo! Bilo je genijalno. Jedva čekam ispričati sve prijateljima kod kuće", Onni je odgovorio. "Mi također imamo festival posljednji dan prije početka Velikog posta, ali to je više proslava zime."

   "A mi imamo Mardi Gras u SAD-u" rekla je Alysia, pa je sljedeća dva sata vesela debata o nacionalnim karnevalskim tradicijama odjekivala kuhinjom.


  • 8. Kraj

   Kasno poslijepodne, grupa Erasmus studenata je napustila Studnice i vratila se u Brno. Njihova prijateljica, Njemica Yasmin, već ih je čekala, željno iščekujući priče s karnevala. Ona je također imala dobre vijesti za svoje prijatelje. Položila je svoj posljednji ispit!