Topic outline

 • Priča jedne lutke

  L

  Slika 1. (Photo © član projektnog tima Rudolf Kalivoda)

  Moto:

  "Ja sam lutka. Imala sam mnoge oblike koji su se mijenjali kroz stoljeća. Svi ti oblici imaju nešto zajedničko - mogli su oživjeti samo uz vašu pomoć. Živ sam samo kad me vi podignete. Govorim samo kad mi posudite svoj glas. Bez vas sam beživotan i tih; međutim, zajedno možemo doživjeti tisuću i jednu priču."

  Okvir priče

  Pratit ćemo priču staroga lutka po imenu Kašpárek, od njegovoga dramatičnog bijega iz Čehoslovačke 1968. do pobjedonosnog povratka kući, gdje želi istražiti svoje korijene. Pratimo lutka i saznajmo više o lutkarskoj tradiciji u zemlji.

   

  Prolog

  Čovjek živi sam u svojoj staroj kući u malom gradu negdje u Nizozemskoj. Zove se Josef Svoboda. Supruga mu je umrla, a sin s obitelji živi u Kanadi. Josef ne viđa svoje unuke baš često. No, nedavno je njegov sin dobio posao u Velikoj Britaniji pa su se on i njegova obitelj odlučili preseliti na nekoliko mjeseci. Josef je presretan jer će sada moći češće viđati svoju obitelj. Dok su boravili u djedovoj kući, djeca su otkrila stari kofer na tavanu. To je suvenir iz Josefovog djetinjstva. Svjedok dramatičnog bijega iz malene zemlje u srcu Europe 1968. godine. Stari kofer skriva dragocjenog stanovnika - starog lutka Kašpáreka. • Lutkarska tradicija

  Kašpáreka zanima povijest njegove obitelji. Koliko dugo traje tradicija lutkarstva u Češkoj? Tko su mu rođaci? Kako se lutke izrađuju? Idemo vidjeti!


 • Posjet Muzeju lutkarske kulture u Chrudimu

  Gdje bi drugdje osim u Muzeju lutkarske kulture Kašpárek mogao upoznati većinu svojih prijatelja? Ovaj se muzej nalazi u Chrudimu, šarmantnom gradu oko 130 kilometara istočno od Praga, koji ima dugu lutkarsku tradiciju. Ovdje se svake godine održava festival lutkarskih amatera.

  Bio je lijep dan početkom prosinca, a posjetitelje je dočekala golema lutka anđela koja je gledala prema dolje s arkada muzejske zgrade. Sam muzej u svojim zbirkama ima otprilike 50 000 predmeta. Osim lutki, u zbirci se nalaze scenografije i modeli, kao i dijelovi scenografije, umjetnine lutkarske tematike, posteri i programi, fotografije, zvučni i video zapisi, tiskani materijal, rukopisi i drugi arhivski dokumenti. Kašpárek je želio podijeliti svoje iskustvo s vama pa je napravio PowerPoint prezentaciju.


 • Kašpárek kreira svoj Facebook profil

  Društveni mediji poput Facebooka, Instagrama ili LinkedIna važan su globalni fenomen. Ljudi, zemlje, gradovi, tvrtke ili događaji imaju svoje stranice na društvenim mrežama, pa zašto ne i lutka? Unuci Josefa Svobode stvorili su Facebook profil za svoju voljenu lutku.


 • Kraj

  Naučili smo ponešto o češkom lutkarstvu na Kašpárekovom putovanju u njegovu domovinu. Gospodin Trejtnar, poznati suvremeni lutkar, u svom intervju spomenuo je da češka djeca često posjećuju lutkarska kazališta kao dio svog obrazovanja. Zamislite da ste pozvani u vrtić kako biste izveli kratku bajku za djecu od 3 do 6 godina. Sad ćete i sami postati lutkari. Kada završite, ne zaboravite snimiti nekoliko lijepih fotografija s vašeg nastupa ili kratki video te ga podijelite s Kašpárekom na njegovoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/kasparek.kasparek.568