Topic outline

 • Jocul fecioresc din România


  Photo credit: Kincsásó Néptánccsoport (Mezőbergenye)

  CADRU

  Festivalul internațional de muzică și dans popular din Ținutul Călatei este organizat în fiecare an în prima săptămână a lunii august. În anul 2018 s-a organizat cea de-a 28-a ediție a festivalului. Evenimentul atrage tineri din toată Europa, dar și participanți de peste ocean – SUA și Canada. Participanții pot învăța diferite tipuri de dansuri populare și, de asemenea, pot învăța să cânte la un instrument tradițional. Programul include, totodată, excursii, concursul de dans al feciorilor și un concurs de cântece populare.

  Mike este din SUA, are 19 ani și a decis să călătorească prin Europa înainte de a merge la universitate. El a fost în vizită la Cluj-Napoca, în România, unde a cunoscut un grup de tineri de vârsta sa într-un pub local. L-au invitat la festivalul din Sâncraiu (Kalotaszentkirály) și, cum îi plac muzica și dansul, a acceptat imediat invitația. În timpul conversației, s-a dovedit că tinerii pe care Mike i-a întâlnit sunt dansatori profesioniști și că ei vor merge la festival pentru a participa la o competiție de dansuri pentru bărbați tineri, numit jocul (adică dansul) fecioresc.
 • Află mai multe!

  Mike a devenit tot mai interesat de eveniment, așa că a început să caute alte informații despre festivalurile și taberele de dans, dar și despre concursul de joc fecioresc despre care i-au povestit noii lui prieteni.


 • Tipuri ale jocului fecioresc

  Mike și noii săi prieteni au ajuns la Sâncraiu (Kalotaszentkirály). Repetițiile grupurilor de dans începuseră deja când au ajuns în localitate. Mike privea fascinat dansurile și costumele populare colorate. Concursul la care doreau să participe prietenii lui a avut loc în ultima zi a festivalului. La concurs s-au prezentat 12 grupuri de dans.


 • Combinația câștigătoare dintre artă și știință

  Concursul de dans la băieți a fost câștigat de noii prieteni ai lui Mike – tinerii pe care i-a cunoscut la Cluj-Napoca. Au câștigat competiția datorită originalității dansului lor. Au combinat dansul cu informatica: coregrafia lor s-a bazat pe algoritmi elementari de sortare. Această combinație dintre artă și știință a convins cu siguranță juriul. Crezi că poți fi convins și tu? Urmăriți tinerii care dansează și ascultați obiectivele proiectului în care acești cercetători au aflat cum dansul popular îi poate ajuta să înțeleagă unele aspecte ale programării de bază.


 • Vreau să împărtășesc! – blogging

  Mike a fost foarte mândru de noii săi prieteni și i-a plăcut șederea la festival. S-a distrat bine și a decis să împărtășească noile sale experiențe cu prietenii de acasă, scriind o postare pe blog. Mike a devenit blogger când a pornit în călătoria sa prin Europa. România este a zecea țară pe care a vizitat-o până acum.
 • Cele mai bune festivaluri populare

  Când Mike a terminat de scris intrarea despre experiențele sale la Festivalul internațional de muzică și dans popular din Ținutul Călatei pe blog, a decis că ar trebui să includă câteva link-uri utile legate de alte festivaluri similare în cazul în care cei care îl urmăresc sau prietenii săi sunt interesați de astfel de evenimente.

  Ajută-l pe Mike să găsească cele mai bune festivaluri internaționale de dans și muzică populară din România!


 • Epilog

  În timp ce l-am urmat pe Mike în călătoria sa la Festivalul internațional de muzică și dans popular din Ținutul Călatei, am aflat multe lucruri despre jocul fecioresc din România. De asemenea, am învățat despre propria noastră cultură și tradiții prin sarcini. Mike pleacă acum în Slovacia, apoi în Polonia. Rămâi în apropiere și urmărește-i blogul pentru a avea parte de alte experiențe uimitoare!