Topic outline

 • Karácsonyi és újévi népszokások Erdélyben


  Fotó: Csúcs Péter

  Az elásott kincs

  Egyik erdélyi város központjában egy régi épület felújításán dolgoztak. Új alapot kellett ásni a régi mellett, hogy stabil legyen a szerkezet. Ásás közben a munkások találtak egy régi fémdobozt. Nagyon réginek tűnt, lakat is volt rajta. Nem tudták, hogy mi az, de eldöntötték, hogy odaadják a múzeumnak. Másnap a helyi híradóban bemondták, hogy sikerült kinyitni a dobozt, amelyben román és magyar karácsonyi kántáló énekgyűjteményt találtak. Az énekek mellett részletes leírásokat is találtak az erdélyi téli ünnepekről. 


 • ROMÁN KARÁCSONYI ÉS ÚJÉVI NÉPSZOKÁSOK

  A dobozban talált információk, adatok alapján a múzeum rendezett egy kiállítást és egy könyvet is kiadott. A könyv a román és magyar téli ünnepekhez kapcsolódó szokásokat mutatja be. Itt olvashattok egy érdekes részt a karácsonyi kolindálásról.


 • MAGYAR KARÁCSONYI SZOKÁSOK

  A múzeum által kiadott könyv első része a téli ünnepekkel kapcsolatos román népszokásokat írta le. A második rész a karácsonyhoz és újévhez kapcsolódó magyar hagyományokat tartalmazza. A múzeum egy könyvbemutatót szervezett, ahol röviden bemutatták a két kötetet. A következőben ebből fogsz hallani egy részletet.


 • ÉDES KARÁCSONY

  A múzeum könyvbemutatója jól sikerült. Sokan részt vettek az eseményen. A múzeum dolgozói karácsonyi süteményekkel, édességekkel kínálták a vendégeket. Volt ott kalács, diós bejgli, mákos bejgli, mézes pogácsa és sok más finomság.
 • BEMUTATÓ – MINDENKI MÁSKÉPP CSINÁLJA

  A könyvbemutató sikere után a múzeum úgy döntött, hogy karácsony előtti héten egy bemutatót szervez „Mindenki másképp csinálja” címmel. A bemutatóra olyan csoportok jelentkezését várják, akik szívesen előadnák saját, karácsonyhoz vagy újévhez kapcsolódó szokásaikat, hagyományaikat.
 • A FEKETE DOBOZ SORSA…

  Mint láttuk, az épület felújításakor talált fekete doboz sok fontos információt tartalmazott a hely múltjáról, szokásairól. A fekete dobozban talált régi képeket, leveleket, képeslapokat, leírásokat mind digitalizálták. Az eredeti anyagokat pedig a múzeum a helytörténeti kiállítás részeként egy külön terembe helyezte. Ha látni akarod, látogass el Kolozsvárra az Erdélyi Néprajzi Múzeumba.