Topic outline

 • A bábfigura története


  1. ábra                             (Kép © Rudolf Kalivoda, projekt tag)

  Mottó:

  „Bábfigura vagyok. Az évszázadok során különböző formákat öltöttem, de egy dolog mindig örök – csak a TE segítségeddel tudok életre kelni. Életre kelek, ha kézbe veszel, beszélek, ha hangodat kölcsönzöd nekem. Nélküled néma vagyok és mozdulatlan. Együtt viszont átélhetjük az ezeregyéjszaka meséit!”

  A történet…

  Kašpárek egy öreg báb. 1968-ban megszökött Csehszlovákiából, hogy később hazatérjen, és múltja után kutakodjon. Gyere és tarts velünk, fedezzük fel együtt az ország bábozáshoz fűződő hagyományait!

  Előszó

  Egy férfi egyedül éldegél öreg házikójában, egy hollandiai kisvárosban. Neve Josef Svoboda. Felesége meghalt, fia pedig családjával Kanadában él. Josef ritkán látja az unokáit. Nemrég viszont a fia üzleti ügyben Angliában töltött pár hónapot, így a családja is vele tartott. Josef nagyon örült a hírnek, hisz így többet fog találkozni velük.

  Míg egy alkalommal a gyerekek a nagyapjuknál játszottak, rátaláltak egy régi bőröndre a padláson. A bőrönd Josef gyerekkorának emlékeit őrzi.  Egy fájdalmas menekülés tanúja. 1968-ban történt, egy kicsi országban, Európa szívében. A régi bőrönd lakója egy öreg báb, Kašpárek.

 • A bábjáték hagyománya

  Kašpárek meg akarja ismerni saját történetét. Milyen régi is a cseh bábjáték története? Kik a rokonai? Hogy születnek a bábok? Tarts velünk és fedezzük fel együtt!

 • Látogatás Chrudim-ba, a Bábművészeti Kultúrák Múzeumába

  Hol is találkozhatna Kašpárek a barátaival? Hát a bábmúzeumban! Chrudim városában, Prágától 130 kilométerre található a Bábművészeti Kultúrák Múzeuma. Minden évben megszervezik az amatőr bábjátékosok fesztiválját.

  Egy szép decemberi reggel volt. A látogatókat egy hatalmas angyal báb fogadta. A múzeum gyűjteményében kb. 50.000 tárgy található. A kész bábok mellett, tervrajzokat, modelleket, báb témájú műalkotásokat, posztereket, fényképeket, hang- és videófelvételeket, kéziratokat is találhatunk. Kašpárek meg szeretné osztani veletek ezt az élményt, úgy, hogy egy PowerPoint bemutatót készített nektek a múzeumról.  

 • Kašpárek Facebook profilja

  A közösségi média, mint a Facebook, Instagram vagy LinkedIn, népszerű jelenség manapság. Mindenki jelen van valamilyen közösségi média oldalon, emberek, országok, városok, cégek és még az egyes eseményeknek is van saját oldaluk. Akkor egy bábnak is lehet, nem? Josef Svoboda unokái eldöntötték, hogy csinálnak Kašpárek-nek egy Facebook profilt.  

 • ITT A VÉGE…

  Megtudtunk egyet s mást a cseh bábjáték hagyományáról és megismertük Kašpárek-et, az öreg bábot. Trejtnar úr, a híres bábkészítő mester említette, hogy a cseh gyerekek gyakran járnak bábszínházba iskolai program keretében.

  Képzeld el, hogy meghívnak egy óvodába, hogy 3-6 éves gyerekek számára előadj egy mesét. Most te leszel a bábművész. Ne felejts el az előadásról képeket és/vagy videót készíteni és oszd meg Kašpárek Facebook oldalán: https://www.facebook.com/kasparek.kasparek.568