Topic outline

 • Martin Krpan, un erou și un proprietar de cai


  De data aceasta, vă voi spune o altă poveste despre Martin Krpan. El este unul dintre eroii legendari ai literaturii populare slovene care și-a câștigat existența făcând contrabandă cu sarea. Fiind, însă, un om cu multe talente, s-a ocupat și cu multe alte lucruri pentru care a avut numeroase probleme cu autoritățile. 

  Iar povestea începe așa…  


 • Dar ce este un lipițan, până la urmă?


  Așadar, împăratul a recunoscut rasa... era un cal lipițan. Era cea mai frumoasă rasă din monarhie, crescută tocmai pentru familia regală. Cum este posibil ca un om simplu ca Krpan să fi putut avea în posesie o asemenea frumusețe?

 • Creșterea cailor lipițani


  În timp ce împăratul se întreba cum putea Krpan să-și permită un asemenea cal, el se gândea la cei mai frumoși cai de această rasă pe care i-a văzut la Școala Regală de Echitație din Viena…  


 • Activitățile Hergheliei din Lipica


  Dar ca să nu-mi uit vorba, gândindu-se la caii lipițani, împăratul se întreba dacă reproducerea animalelor constituia singura activitate desfășurată la crescătoria de cai… auzise undeva un zvon cum că acolo se petrece și altceva, deși nu își putea aduce aminte despre ce era vorba mai exact. Era însă foarte curios să afle…  


 • Sfârșitul incursiunii

  Împăratul rămase cu gândul la lipițani și la Martin Krpan... și se întreba oare de ce fusese supărat. Că, până la urmă, Krpan era unul dintre supușii săi, un om de treabă, muncitor și harnic. De ce n-ar fi putut avea și el un lipițan? Dacă cineva merita să aibă un asemenea cal, acel cineva ar fi fost tocmai el. Astfel, întâmplarea s-a încheiat cu un final fericit pentru Martin Krpan, care își continua drumul cu calul său.