Topic outline

 • Meșteșugul preparării turtei dulci din nordul Croației


  Povestea-cadru

  Un cuplu din Dubrovnik hotărăște să petreacă ziua de naștere a fetei lor undeva în afara orașului. Micuța Ema, care urmează să împlinească cinci anișori, este născută în decembrie. În luna aceasta, merită să se viziteze orașul Zagreb care, acum câțiva ani în urmă, a primit premiul pentru cel mai frumos târg de Crăciun din Europa. Ce cadou mai frumos ar putea avea micuța Ema decât să-și petreacă ziua într-o atmosferă de vis, cu mii de lumini aprinse pe străzile orașului? Astfel, Vlaho și Maria se pregătesc de mica lor excursie în Zagreb. Ei doresc să-și plimbe fetița prin diverse locuri atractive ale orașului, însă adevărata magie îi așteaptă la Târgul de Crăciun de pe strada Bogovićeva...

 • 1. Istoria turtei dulci din Croația

  Un cuplu de tineri căsătoriți vizitează târgul de Crăciun din Zagreb (Croația). Ei au trecut deja pe la tarabele și căsuțele din lemn unde se vând gogoașe (numite ,,fritule”) și vin mulat, urmând să se oprească și la mesele cu suvenire făcute de mână. Ema, fetița lor, observă un produs de patiserie, în formă de inimioară, de o culoare roșie vie și bogat decorat. Ea este fermecată de aceste inimioare. Mama îi ia una, spunându-i: ,,Uite un licitar!”. Era exact ce-și dorea Ema: o turtă dulce numai pentru ea.

 • 2. Secretele unui meșteșug

  Mama lui Ema este originară din America. Ea și-a cunoscut soțul lucrând pe o croazieră. Pe atunci, ea nu știa aproape nimic despre turta dulce numită ,,licitar”, cum nu știa foarte multe nici despre patrimoniul cultural al Croației, în general. Mutându-se în Croația, a simțit nevoia să studieze mai îndeaproape meșteșugul de preparare a turtei dulci. Ea era fascinată să afle lucruri interesante despre această tradiție. Iată ce a aflat ea despre turta dulce făcută în nordul Croației...

 • 3. Amănunte despre turta dulce numită ,,licitar”

  Acum că s-a familiarizat cu elementele de bază ale preparării turtei dulci, Maria a decis să-și testeze îndemânarea, făcându-le niște cadouri frumoase prietenilor ei și, în special, lui Vlaho care urmează să plece, pentru două luni, departe de casă.

  În timp ce Maria căuta, pe internet, informații asupra culturii soțului ei, a dat peste o înregistrare video foarte interesantă pe YouTube. Aceasta i-a deschis un orizont nou în demersul ei de a explora bogatul patrimoniu cultural al Croației. Ea a aflat cum se ține vie o tradiție veche.

 • 4. Despre Marija Bistrica

  Maria le explica bucuroasă soțului ei, Vlaho, și fetiței lor, Ema, că nu doar la Zagreb se fabrică turta dulce ,,licitar”, așa cum credeau la început. De fapt, cei mai buni meșteșugari (numiți medičari) trăiesc într-o localitate numită Marija Bistrica. Chiar dacă turta dulce ,,licitar” nu este un simbol religios, suvenirul acesta este foarte popular și în rândul pelerinilor care vizitează sanctuarul Sfintei Fecioare Maria, aflat de secole întregi în această comună. Ba mai mult decât atât, unele suvenire sunt atât de renumite, încât ele pot fi considerate și mici ambasadori ai acestei țări.

 • 6. Sfârșitul incursiunii

  După ce fiecare și-a exprimat sentimentele, Maria și Vlaho au ajuns la concluzia – cu care amândoi au fost de acord – că a petrece timp împreună, când este posibil, să se iubească și să se înțeleagă unul pe celălalt, în fiecare zi, sunt lucruri mult mai importante decât să-și etaleze romantismul pe 14 februarie.