Topic outline

  • Ples mladića iz Rumunjske

    a

    UVOD U POČETAK-KONTEKST PRIČE:

    Međunarodni kalotaški festival narodne glazbe i plesa organizira se svake godine u prvom tjednu kolovoza. Godine 2018. bilo je 28. izdanje festivala. Događaj privlači mlade ljude iz cijele Europe, pa čak i iz inozemstva - SAD-a i Kanade. Polaznici mogu naučiti različite vrste narodnih plesova i naučiti svirati tradicionalni instrument ako to žele. Program također uključuje izlete, natjecanje u plesu za mladiće i natjecanje za narodnu pjesmu.

    Mike je iz SAD-a, ima 19 godina i odlučio je putovati Europom prije nego što ode na sveučilište. On je bio u posjetu Cluj-Napoca u Rumunjskoj, gdje se susreo s grupom mladih muškaraca njegovih godina u lokalnom pubu. Pozvali su ga na festival u Sâncraiu (Kalotaszentkirály) i budući kako voli glazbu i ples, prihvatio je poziv bez razmišljanja. Tijekom razgovora u pubu ispostavilo se da su mladići koje je Mike upoznao profesionalni plesači i idu na festival sudjelovati na natjecanju mladih muških plesova, nazvanim mladi ples.


  • Saznajte više

    Mike je postao sve više zainteresiran za događaj pa je počeo tražiti više informacija o festivalima folklora, kampovima i natjecanju za ples mladića o kojim su njegovi novi prijatelji razgovarali.


  • Vrste plesova mladića

    Mike i njegovi novi prijatelji stigli su u Sâncraiu (Kalotaszentkirály). Mlade skupine plesača već su počele uvježbavati ples. Mike je bio fasciniran svim plesovima i živopisnim narodnim nošnjama koje je vidio. Plesni natječaj za kojeg su njegovi prijatelji vježbali održan je posljednjeg dana festivala. Bilo je 12 različitih skupina muškaraca spremnih se natjecati jedni s drugima na pozornici.


  • Pobjednička kombinacija umjetnosti i znanosti

    Plesni natječaj osvojili su Mikeovi novi prijatelji - mladi ljudi koje je upoznao u Cluj-Napoci. Osvojili su natjecanje zbog originalnosti svoga plesa. Kombinirali su ples s informatikom, a koreografija se temeljila na osnovnim algoritmima sortiranja. Ova kombinacija umjetnosti i znanosti sigurno je uvjerila odbor. I uvjeravaju li vas? Gledajte mlade ljude kako plešu i slušaju ciljeve projekta u kojima su ti istraživači naučili kako narodni ples može pomoći u razumijevanju nekih osnovnih programa.


  • Podijelite sa svijetom - bloganje

    Mike je bio vrlo ponosan na svoje nove prijatelje i uživao je u boravku na festivalu. Dobro se proveo i odlučio podijeliti svoja nova iskustva sa svojim prijateljima kad se vratio kući pisanjem bloga. Mike je počeo pisati blogove kada je krenuo na svoje putovanje po Europi. Rumunjska je deseta zemlja koju je do sada posjetio.


  • Najbolji međunarodni folklorni festivali

    Kada je Mike završio pisanje svog bloga o svojim iskustvima na Međunarodnom festivalu narodne glazbe i plesa Kalotaszeg, odlučio je uključiti neke korisne poveznice vezane za druge slične festivale u slučaju da su njegovi sljedbenici ili prijatelji zainteresirani za takve događaje.

    Pomozite Mikeu pronaći najbolje međunarodne festivale folklora i glazbe u Rumunjskoj!


  • Kraj

    Naučili smo o rumunjskim plesovima mladića  dok smo slijedili Mikea na njegovom putu prema Međunarodnom festivalu narodne glazbe i plesa Kalotaszeg. Kroz zadatke smo također naučili o vlastitoj kulturi i tradiciji. Mike sada odlazi za Slovačku, a zatim za Poljsku. Držite se i pratite njegov blog za daljnja iskustva.