Topic outline

 • Božićne pjesme i novogodišnje želje u Transilvaniji

  a

  Photo: Csúcs Péter

  Vremenska kapsula

  Grupa graditelja je pripremala područje za radove koji su trebali početi idući mjesec. Dok su kopali, naišli su na nešto neobično. Nisu znali što je dok to nisu odnijeli u muzej. Ispostavilo se da su pronašli vremensku kapsulu. Kad su je otvorili, svi su bili iznenađeni onim što su pronašli unutra. Kao što su lokalne novine izvijestile, u kapsuli se nalazila zbirka rumunjskih i mađarskih božićnih pjesama, kao i detaljni opisi običaja vezanih za vremenski period između Adventa i Bogojavljenja.


 • Rumunjske zimske tradicije

  Nakon detaljne pretrage dokumenata pronađenih u vremenskoj kapsuli, osoblje muzeja je odlučilo objaviti knjigu sa zbirkom rumunjskih i mađarskih običaja vezanih za proslavu Božića i Nove godine. Ovdje imamo izvadak iz Uvoda koji govori o nekim rumunjskim zimskim običajima.


 • Mađarski božićni običaji

  Dok je prvi svezak govorio o rumunjskim božićnim i novogodišnjim proslavama, drugi svezak uključuje podatke o mađarskoj kulturi. Da bi obilježio događaj, muzej je organizirao konferenciju za novinare da bi najavio objavljivanje svezaka. Jedna od folkloristica u muzeju je bila pozvana u lokalnu radio emisiju da bi razgovarala o projektu.


 • Tradicionalni slatkiši

  Slušajući intervju na radiju, starica koja živi u obližnjem selu je posjetila svoju unuku, jednu od članica osoblja u muzeju, i ispričala im još detalja o božićnim običajima u Transilvaniji. Opisala je vremena kad je pjevala božićne pjesme s grupom djece i slasne kolače koje su im nudili. Jedan od najdražih joj je rolada od maka, posebna transilvanijska delicija koja se često poslužuje za Božić.


 • Natjecanje

  Nakon objave dva sveska koji sadrže zbirku rumunjskih i mađarskih božićnih pjesama, kao i poprilično detaljno opisane navike i običaje u vremenu između Adventa i Bogojavljenja, osoblje muzeja je organiziralo natjecanje za članove lokalne zajednice. Zadatak je bio prezentirati stari običaj vezan za Božić i Novu godinu.


 • Ponovno zakopavanje vremenske kapsule

  Kao što se pokazalo, vremenska kapsula je sadržavala mnogo vrijednih informacija o Božiću i Novoj godini te o tradicijama i običajima vezanim za ovaj dio godine. Materijal je digitaliziran te ponovno zakopan na istom mjestu, ispod nove osnovne škole koja će se uskoro izgraditi.