Topic outline

 • Božić u Poljskoj

  1

  Okvir priče

  Pratit ćete Jana, starijeg muškarca iz Wrocława, na njegovom putovanju u Englesku kako bi proveo Božić s kćeri i dvije male unuke koje su se preselile u inozemstvo. Pridružite se Janu u njegovom nevjerojatnom pokušaju uvjeravanja svojih unuka da su poljske božićne tradicije prepune magije i misterije i otkrijte je li uspio ili ne.

  Slijedite vježbe na stranici po redu i pratite priču.


  • Dolazak

   Bilo je to 23. prosinca. Vlažne snježne pahulje padale su polako, pretvarajući se u bljuzgavicu na tlu. Svjetiljke na ulicama osvjetljavale su pločnik. U centru grada, gdje je Jan izašao iz autobusa i ušao u taksi, na ulicama je bilo mnogo ljudi, a svi su nosili teške vrećice s namirnicama i darovima i kretali se u svim smjerovima. Ovdje, u predgrađu, bilo je tiho, mračno i prilično usamljeno.

   Jan je započeo svoje putovanje prije gotovo osam sati. Prvo, morao je voziti svoj trošni automobil gotovo stotinu kilometara da bi stigao do zračne luke. Zatim je čekao gotovo dva sata na let jer je prvo morao ostaviti svoju prtljagu zaposlenicima zračne luke kako bi je mogli spakirati. Let nije trajao dugo, ali njemu se činio kao vječnost - mrzio je avione i uvijek se u njima osjećao nesigurno. Kad je konačno izašao iz aviona, morao je čekati još gotovo dva sata da prođe kroz carinu i pokupi svoje torbe. Kao da to nije bilo dovoljno, nije imao dovoljno novca da plati taksi s aerodroma - prvo je morao uhvatiti autobus, a tek kad je stigao do centra grada je uzeo taksi.

   Ali stigao je. Konačno. Platio je taksistu i zatražio račun. Volio je znati koliko je točno potrošio. Izvadio je prtljagu iz prtljažnika automobila i prešao cestu kako bi stigao do malog bijelog bungalova. Jan je iznenada osjetio nervozu. Duboko je udahnuo i pozvonio na vrata.


  • Čekajući na vratima

   Unutra je vladala žurba. Čuo je djevojčicu kako viče: 'Mama! Netko je na vratima!' i psa kako laje. Čekajući da netko otvori vrata, pomnije je pogledao kuću. Bungalov je bio mali, ali lijepo je izgledao. Ispred kuće bilo je grmlje, sad prekriveno snijegom i ukrašeno božićnim lampicama. S desne strane dvorišta nalazila su se dva snjegovića: jedan napravljen od plastike, a drugi od snijega. Između grmlja bile su kratke stepenice koje su vodile prema kući. Jan se malo brinuo da će kliznuti po tim stepenicama jer su bile prekrivene snijegom i ledom, ali kad se približio vidio je da je netko koristio pijesak kako bi stepenice bile manje klizave. Svi su prozori bili prekriveni bijelim zavjesama, ali mogao je vidjeti toplu svjetlost u unutrašnjosti kuće. Kad je pogledao vrata, primijetio je natpis "Sretan Božić" načinjen od slova obješenih na konopcu. Stisnuo je oči. Nekada je tu bilo još nešto - još jedan znak koji je sada nedostajao. Ostao je samo konopac i tamne mrlje na vratima na mjestu gdje su nekad bila obješena slova. Izgledalo je kao da su tu bile dvije riječi, petnaest slova. Prvo je bilo d ... ili ... b ...?

  • Tko želi biti poljski milijunaš?

   "Djede, djede!"

   Dvije djevojčice, Anna i Maria, počele su skakati oko starca. Raširio je ruke i čvrsto ih zagrlio. Odmah nakon njih pojavila se žena u četrdesetima.

   "Bok, tata!"

   Jan je zagrlio i poljubio Martu, njegovu jedinu kćer. Nažalost za Jana, Marta se tijekom studija preselila u inozemstvo i nikad se nije vratila u Poljsku. Ovdje je upoznala svog supruga Jacka i osnovali su obitelj. Puno su mu nedostajali i dolazio je u posjet koliko je mogao, ali to nikad nije bilo dovoljno - pogotovo jer su oni njega rijetko posjećivali.

   "Uđi, tata", rekla je Marta. "Odnijet ću tvoj kofer gore."

   Djevojke su odvele Jana u dnevnu sobu. Televizija je bila upaljena, emitirana je neka emisija.

   "Sjedni, djede! Sigurno ti je hladno, napravit ću ti čaj" - ponudila je Anna, njegova starija unuka.

    Sjedio je na kauču zajedno s Marijom. Na TV-u je bila  poznata emisija "Tko želi biti milijunaš".

   "Tata", Marta je ušla u dnevnu sobu, "danas emitiraju posebnu epizodu s pitanjima samo o Poljskoj. Misliš li da možeš pogoditi sve odgovore?" izazvala ga je

   "Naravno da mogu!" nasmijao se Jan i pogledao TV ekran.


  • Neprospavane noći

   Tri sata kasnije, Jan je ležao u krevetu u gostinjskoj sobi svoje kćeri i nije mogao zaspati. Sve o čemu je mogao razmišljati bile su njegove unuke - koliko brzo im je dosadila emisija o poljskoj kulturi. I tako je to obično išlo. Djevojčice jednostavno nisu bile zainteresirane za svoje kulturno naslijeđe. Nisu htjele čak ni posjetiti djeda za vrijeme praznika, jer je uvijek bilo nešto zanimljivije za učiniti ili vidjeti. I zbog toga se Jan osjećao vrlo tužno ...


  • Jutarnja oluja misli

   Kad je Jan sljedećeg dana u 7 sati ujutro ušao u kuhinju, nije očekivao da će tamo ikoga naći. No, tu je bila njegova kći koja je sjedila za kuhinjskim stolom sa šalicom vruće kave i novinama u rukama.

    

   "Dobro jutro, tata! Želiš li kavu?" Nasmiješila mu se.

   Jan je kimnuo i sjeo pokraj svoje kćeri.

   "Izgledaš umorno", primijetila je Marta. "Jesi li dobro spavao?"

   "Ne baš", odgovorio je Jan i ispričao Marti kako je proveo noć razmišljajući o svojim unukama i o tome kako ih njihova baština ne zanima.

   "Pa ..." rekla je Marta pažljivo nakon što je završila, "Mogu ih natjerati da posjete Poljsku. Ali to će samo pogoršati stvari jer ih ne mogu natjerati da se zainteresiraju za svoje korijene i svoju kulturu“.

   "Znam, znam", složio se Jan. "Kad bi samo postojao način da ih zainteresiram za sve to ..."

   Marta se namrštila.

   "Možda postoji. Mislim da imam ideju", rekla je.


  • Tajno oružje

   U dvanaest poslijepodne oglasilo se zvono na vratima. Minutu kasnije, jedna od Janovih unuka je povikala:

   "Mama, to je teta Riya!"

   Ujutro je Marta rekla Janu da je teta Riya bilo njezino tajno oružje. Bile su kolegice s posla, ali prije nego što se Riya preselila ovamo, živjela je u Poljskoj nekoliko godina. Kako su djevojke voljele tetu Riyu, Marta je mislila da bi upravo teta mogla biti ta koja će djevojke zainteresirati za poljsku kulturu. Stoga je nazvala i pozvala Riyu na čaj.

   Sada su svi sjedili u dnevnoj sobi, pili čaj i razgovarali o nevažnim stvarima, poput vremena ili prometa. Djevojke su očito vrlo pažljivo slušale svoju tetu, prateći svaku njezinu riječ.

   "Dakle ..." započeo je Jan. "Čuo sam da ste živjeli u Poljskoj."

   "Da, to je istina!“ Nasmiješila se Riya znajući sve o Martinom tajnom planu. "I voljela sam živjeti tamo. Tako divno mjesto na Zemlji!"


  • Obiteljsko kuhanje

   Nakon što je Riya otišla, Jan je prešao u kuhinju kako bi počeo kuhati božićnu večeru. Jedva je stigao staviti pregaču i prikupiti sve potrebne sastojke, kad je začuo tihe korake iza sebe. Bila je to Anna, njegova mlađa unuka.

   "Što radiš, djede?", znatiželjno je upitala.

   "Ja ću kuhati", uzvrati Jan uz osmijeh.

   "A što ćeš kuhati, djede?", opet je upitala Anna, podsjećajući ga na Crvenkapicu.

   "Juha od cikle s knedlama."

   "To je bila tetina omiljena juha!", viknula je Anna.

   'Da, tako je. A ovo je i omiljeno božićno jelo vaše mame “, dodao je Jan.

   "Mogu li ti pomoći kuhati?", pitala ga je unuka.

   "Naravno! Samo slijedi moje upute ... "


  • Školski esej

   Jan se odmarao na kauču nakon nekoliko sati kuhanja. Anna mu je htjela pomoći u kuhanju, ali nije baš željela probati nova jela, što ga je pomalo rastužilo. Ali neprestano je ponavljao kako ne bi trebao previše inzistirati. Mali koraci. Već je nevjerojatno da mu je ponudila pomoć i pitala o svim vrstama tradicionalnih jela u Poljskoj dok su kuhali. Možda je ipak uspio plan njegove kćeri da navede djevojke da ih zainteresira njihovu kulturu.

   "Djede, imam pitanje."

   Ovoga puta bila je Maria.

   "Što je, dušo?", Pitao je Jan.

   "Moram napisati esej o božićnim tradicijama u drugim zemljama. Možeš li mi reći nešto o tradiciji u Poljskoj?"

   "Volio bih to!", odgovori Jan, odjednom sjedeći. "Napravi si čaj, ovo će biti duga priča ..."


  • Najbolje mjesto za kupnju božićnih poklona

   Napokon je bila božićna noć. Svi su se odmarali u dnevnoj sobi. Jan, njegova kći i njezin suprug ispijali su čaj i tiho razgovarali, dok su se djevojke igrale na podu sa svojim novim igračkama. Jan je bio posebno zadovoljan jer je tijekom godina spoznao da nema ničeg čišćeg i ljepšeg od dječje sreće. Sada bi radije kupio poklone za svoje unuke nego za sebe. Činilo mu se da se djevojkama stvarno sviđa ono što im je kupio.

   "Djedice", započela je Anna, "gdje si kupio tako lijepe stvari?" Podigla je ručno rađeni šal i kapu koje je kupio za nju, ukrašene uzorkom cvijeta maka. "Je li i ovo iz Poljske?"

   „Pa, postoji jedno mjesto u Wrocławu gdje za vrijeme Božića možete kupiti svakakve nevjerojatne poklone…“, odgovorio je Jan.


  • Sjećanje na prošlost

   Bilo je to 28. prosinca. Božić je definitivno završio i bila je to posljednja noć Jana u kući njegove kćeri. Ležeći u krevetu, osvrnuo se na zadnjih nekoliko dana – zaista su bili čarobni. Uistinu je uživao u vremenu provedenom sa svojom kćeri i unukama. Činilo se da je njezin plan uspio i nakon posjeta njihove tete, istinski su se zainteresirale za poljsku kulturu. Najprije su pitale samo o božićnim tradicijama, ali sada su željeli znati sve.

   Možda je ovo vrijeme s kćeri i unukama bilo i svojevrsno iskupljenje za vrijeme kad je bio mlađi. Dugo nije shvaćao značenje obitelji. Prije umirovljenja, cijeli život je bio upravitelj hotela. Zbog toga nikad nije pomagao ni sa čim u božićno vrijeme, a ponekad čak ni Badnjak nije provodio kod kuće, nego na poslu, brinući se da njegovi gosti imaju savršenu božićnu večeru, a istovremeno uskraćujući to svojoj obitelji, iako nije morao. Da. Možda je sada došlo vrijeme njegova iskupljenja.


  • Kraj priče

   Bilo je vrijeme za polazak. Jan je sjeo u autobus koji ga je trebao odvesti do aerodroma. Mahnuo je zbogom kćeri i unukama, a autobus je krenuo s kolodvora. U ruci je držao čestitku koju je dobio od djevojaka kao oproštajni poklon. Proveo je prekrasno, dragocjeno vrijeme sa svojom obitelji. Djevojke su se konačno zainteresirale za svoju zemlju. Bio je siguran da je ono što slijedi još bolje. A sada je došlo vrijeme za opuštanje prije dugog puta. I možda za igrati sudoku. To ga je uvijek smirivalo.