Topic outline

 • Autentični kulturni prostori Suitija i Livi u Latviji

  Što znate o UNESCO-ovom Popisu nematerijalne kulturne baštine Latvije?

  Grupa od četvero internacionalnih studenata - Dilnoza, Greta, Jana i Alexander - živahno razgovaraju u studentskom caféu. Izgledaju jako zabrinuto.

  Anna, lokalna studentica, im prilazi i pita ih: "Bok, ekipa! U čemu je problem? Činite se jako zabrinuti. Mogu li vam pomoći?"

  Dilnoza: "Možda...zaista nam treba pomoć. Moramo napraviti projektni rad - prezentaciju o UNESCO-ovom Popisu nematerijalne kulturne baštine Latvije, ali nemamo pojma što to znači.".

  Anna: "Oh, pa to uopće nije problem. Idemo u knjižnicu pa ćemo nešto pronaći!"

  [U knjižnici] Anna: "Sad, prvo moramo naći neke osnovne informacije na UNESCO-ovoj web stranici. Zatim moramo...."

   Da biste saznali što se dogodilo dalje i jesu li studenti uspjeli, uradi zadatke ispod. Svi su povezani.


 • Prvi dio. Zavrnite rukave!

  Greta: "Hvala ti, Anna, mnogo si nam pomogla! Sad razumijemo što je kulturna baština i možemo početi raditi na našem projektu!"

  Jana: "I ne samo to, zaista mi se svidjela web stranica UNESCO-a. Sadrži mnogo korisnih i nepoznatih informacija na jednom mjestu!"

  Dilnoza: "Istina! Naučili smo mnogo novih informacija!".

  Anna: "Super. Ako trebate moju pomoć, samo me potražite u Studentskom vijeću."

  Alexander: "U redu, hvala! Dobro, što radimo sljedeće? Razmislimo!"


 • Drugi dio. Što Suiti i Līvi mogu ponuditi?

  1

  Studenti su se podijelili u parove i svaki par je izabrao jednu temu iz područja nematerijalne kulturne baštine Latvije na kojoj će raditi. Jana i Greta su odlučile pronaći informacije o kulturnom prostoru Suita, Dilnoza i Alexander će istražiti informacije o kulturnom prostoru Līva. Odlučili su se sastati u studentskoj knjižnici za tjedan dana i podijeliti svoja otkrića.

  Napravite zadatke ispod da biste saznali što su otkrili. • Treći dio. Pomoć prijateljima

  Kao što su se dogovorili, prijatelji se  sastaju u knjižnici da razmjene iskustva. Razmijenili su svoja otkrića i svi su saznali mnogo informacija i sad mogu napraviti zadanu prezentaciju. Idu prema knjižnici te na putu susreću Annu. Ovaj put Anna je ta koja je zabrinuta.

  Alexander: "Bok, Anna! Želimo ti zahvaliti za tvoje sjajne prijedloge. Spremni smo završiti naš projektni rad."

  Anna: "Hvala, društvo! Lijepo od vas."

  Jana: "Što je bilo, Anna? Činiš se tako zabrinutom."

  Anna: "Ovaj put ja imam problem. Grupa studenata u Austriji, koja nas je posjetila lani, treba moj savjet. Moraju organizirati izlet za svoje prijatelje, ali ne znaju gdje bi ih odveli. Njihove prijatelje zanima  kultura i jezici. Vole folklor, osobito pjesmu, ples i proslave.

  Dilnoza: "Ne brini! Mi ćemo ti pomoći. Čuli smo za kulturni prostor gradišćanskih Hrvata u Austriji. S obzirom da smo već mnogo naučili o kulturnim prostorima u Latviji, bilo bi zanimljivo vidjeti sličnosti i razlike u kulturama. Ne brini, mi možemo pripremiti izlet za tvoje prijatelje u Austriji. To uopće nije problem."

  Anna: "Hvala, zaista. Mnogo ćete mi pomoći."

   

  Da biste vidjeli kako su naši prijatelji riješili ovu situaciju, riješite zadatke ispod.


 • Četvrti dio. Vrijeme je za prezentaciju projekta

  Dva tjedna nakon njihovog prvog sastanka u fakultetskom kafiću, Anna se ponovo sastaje sa studentima tamo. Ovaj put se svi čine zadovoljni i opušteni.

  Anna im prilazi i pita: "Hej! Hvala vam na pomoći pri organiziranju izleta za naše prijatelje u Austriji. Uživali su. A kako ide rad na vašem projektu?"

  Alexander: "Jako dobro, hvala! Uspjeli smo napraviti zadatak i naučili smo mnogo korisnih stvari. Dođi na naše predavanje sutra i poslušaj našu prezentaciju. Bit će sutra ujutro u 9, dvorana 410."

  Anna: "Hvala na pozivu! Sigurno ću doći i podržati vas."

   

  Sad pomozite studentima da naprave  prezentaciju o Kulturnom prostoru Suita i/ili Livonaca. Možete koristiti materijale koje ste prikupili u ovom modulu.

  333