Topic outline

  • Sinjska alka, spojnice historie a současnosti

    Alka

    Příběh začíná…

    Mladí manželé se rozhodli, že spolu se šestiletým synem navštíví Chorvatsko. Rezervovali si letenky a ubytování ve Splitu. Měli v plánu poznat městečka v okolí, seznámit se s místními obyvateli, jejich zvyky a tradicemi. Pokračujte ve čtení a dozvíte se, co všechno se jim přihodilo.


  • 1. Více o Sinjské alce

    Mladá rodina nadšeně sleduje slavnost nazývanou Sinjská alka. Nic podobného dosud naživo neviděli. Rozhodli se zjistit nějaké další zajímavé informace o turnaji, jeho historii a pravidlech.

  • 2. Vítáme Vás na Korčule

    Po návštěvě městečka Sinj, zpestřené sledováním rytířského turnaje, se naše mladá rodina rozhodla objevovat další skryté drahokamy dědictví chorvatské historie. Dalším cílem se tedy stal ostrov Korčula. Vypůjčili si vůz a trajektem se přepravili na ostrov s velmi bohatou historií. Po přistání a vylodění se vydali na procházku starým městem. Procházeli uličkami a upoutaly je plakáty s tančícími postavami v historických krojích a s meči v rukou. Rozhodli se tedy zakoupit si vstupenky a nenechat si ujít tradiční bojový tanec s meči, zvaný moreška.


  • 3. Slavný suvenýr

    Na zpáteční cestě do Splitu se mladá rodina rozhodla zastavit v místním obchůdku a zakoupit nějaké autentické suvenýry pro své přátele. Jeden ze suvenýrů je na první pohled upoutal. Malé, barevně zdobené rudé srdce. Zeptali se na něj majitele obchodu a zjistili, že se jedná o perníkové srdce. Tato srdce se vyrábějí v severním Chorvatsku již po staletí.


  • 4. Tradiční lokální slavnost

    Poslední den cesty se naše mladá rodina rozhodla vypůjčit si auto a vrátit se domů cestou podél pobřeží. Chtěli tak poznat severní část pobřeží a přitom navštívit své přátele v Rijece. Po společné prohlídce města zamířili společně poobědvat do restaurace. Při obědě jim jejich přátelé vyprávěli legendu o kastavských zvonících a tradiční slavnosti.


  • 5. Krajkářství, více než tradice

    Po návštěvě Rijeky zbývalo naší rodině ještě trochu času na malý výlet. Volba padla na návštěvu ostrova Pag, známého výrobou sýra a krajkářstvím!


  • Konec příběhu

    Nastal čas vrátit se domů. Naše rodina si ze svého putování odváží řadu vzpomínek a zážitků. Čas, který v Chorvatsku strávili, naplno a s nadšením využili. Získali spoustu informací o chorvatských tradicích a kultuře. Již teď jsou rozhodnuti zase se do Chorvatska vrátit, užít si slunce, moře, mstní kuchyni a samozřejmě i historické kulturní dědictví.

    Srdečný pozdrav z Chorvatska!

    konec