Topic outline

  • Obyvatelé Dubrovníku jsou hrdí na svého patrona

    Blažej

    Obecný nástin příběhu

    V hlavním městě Chorvatska Záhřebu žije rodina se dvěma dětmi. Otec pochází z Dubrovníku. Stejně jako mnoho dalších rodin, žijících v Záhřebu, se rozhodli navštívit rodiště tatínka Dubrovník a zároveň se zúčastnit oslav patrona města, svatého Blažeje. Na cestu se vydali autem a stráví ve městě tři dny. Rodiče chtějí ukázat dětem velkolepou slavnost, kterou tatínek zažíval už jako dítě.

    Přečtěte si pozorně celý příběh, který cestou v autě otec vypráví, a dozvíte se mnoho zajímavého o bohatém kulturním dědictví Dubrovníku.


  • Během cesty ...

    Během cesty do Dubrovníku pokračoval otec ve vyprávění příběhu...


  • Znáte klapu?

    Během pokračující cesty do Dubrovníku se zastavila naše rodina na oběd v typické dalmatské restauraci. Když se posadili a objednali si jídlo a pití mohli slyšet příjemnou reprodukovanou hudbu, v regionu velmi populární klapu. Klapa je čtyřhlasý mužský zpěv tradiční v jižních oblastech Dalmácie. Maminka se snažila dětem vysvětlit role hlasů ve skupině. První a druhý tenor, bas a baryton. Během produkce stojí zpěváci v těsném půlkruhu. První tenor začíná zpívat a postupně se přidávají ostatní.

    Cílem je dosažení nejlepšího možného prolínání hlasů. V podstatě zpěváci klapy vyjadřují svou náladu při použití hrdelních, nosových polohlasů, falzetu, obvykle ve vysoko položených tóninách. Hlavními náměty písní jsou obvykle nešťastná láska, složité životní situace a prostředí, ze kterého písně pochází. Nositeli tradice klapa zpěvu jsou obvykle amatérští umělci, kteří ji převzali od svých předků. Věk zpěváků je rozdílný, staří zpívají s mladými. V tradiční klapě se znalosti předávají ústně z generace na generaci, dodala na závěr maminka. A pokusila se nakonec vysvětlit text písně svým dětem.

    Originální text písně Ludo more (Bláznivé moře)

    Volný překlad písně si můžete přečíst v novém okně v češtině.

     
     

  • Chorvatské tradice

    Zatímco rodina stále čeká na objednané jídlo, dcera listuje časopisem a upoutá ji článek o dřevěných hračkách. Říká mamince, že by takovou hračku také chtěla. Maminku to překvapilo a vzpomněla si na svou babičku, která jí o těchto hračkách vyprávěla mnoho zajímavého.

  • Konec příběhu

    Nastal čas vrátit se domů. Všichni členové rodiny si odvážejí spoustu zážitků a vzpomínek ze své cesty na jih a zpět. Nemohli navštívit všechna místa, ale to, co viděli a slyšeli, zůstane v jejich paměti.

    Srdečný pozdrav z Chorvatska, země slunce, moře a dobrého vína.

    konec