Topic outline

 • Submodule 3: Licitar iz sjeverne Hrvatske

  a

  Uvod u kontekst - početak priče

  Prije dvije godine jedna je dubrovačka obitelj odlučila proslaviti 5. rođendan svoje kćeri izvan grada, a budući da je u prosincu rođena mala Ema, Zagreb se činio savršenim izborom za njihov kratki obiteljski izlet, jer je prethodne godine Zagreb dobio nagradu za najbolji advent u Europi. Vlaho i Maria su željeli da se njihova kći osjeća posebno za svoj rođendan i iskusi atmosferu bajke, s tisućama božićnih svjetala. Posjetili su brojne zanimljive lokacije u gradu, ali prava se čarolija  dogodila na Božićnom sajmu u Bogovićevoj ulici.


 • 1. Povijest pravljenja medenjaka u Hrvatskoj

  Tamo su pronašli ne samo drvene štandove u kojima su se prodavali kuhano vino i fritule, nego i  one koje su skrivale lijepe ručno izrađene suvenire. Pred jednom od njih, Ema je stajala  hipnotizirana, očarana ljepotom jednog posebnog, jarko crvenog ornamenta, raskošno ukrašenog - licitarskog srca, i poželjela je to kao jedini dar za njezin 5. rođendan.


 • 2.Tko želi saznati o tajnama tog zanata

  Emina mama je Amerikanka koja je upoznala svoga muža dok je radila na brodu. O licitarima i hrvatskoj kulturnoj baštini uopće nije znala mnogo. U tom trenutku osjetila je da je krajnje vrijeme za istraživanje te je odlučila saznati više o izradi licitara i medičarskim obrtima u sjevernoj Hrvatskoj. Bila je fascinirana. Evo što je otkrila.


 • 3. Naučite više o licitarskom srcu

  Sada, kada se upoznala s osnovama stvaranja licitara, Maria je odlučila isprobati svoje vještine i napraviti lijepe darove za svoju obitelj i prijatelje, a posebno za Vlaha koji će se ukrcati na brod za tjedan dana i biti odsutan oko dva mjeseca.

  Dok je Maria pretraživala internet kako bi saznala što više informacija i upoznala kulturu svoga supruga, naišla je na ovaj vrlo zanimljiv YouTube video koji je otvorio još jedan prozor u njezinu istraživanju bogate hrvatske kulturne baštine. Otkrila je tko su obitelji koje se još uvijek bave starim zanatima. • 4.Informacije o Mariji Bistrici

  Marija je također bila sretna što je Vlahu i njihovoj kćeri Emi uspjela objasniti da se proizvodnja  licitara ne odvija samo u Zagrebu, kako su ranije mislili i da je poznato da su najbolji medičari (majstori) u selu Marija Bistrica. Iako licitari nisu vjerski simbol, popularni su kao suveniri za hodočasnike u stoljetnom hrvatskom nacionalnom marijanskom svetištu. I ne samo to, otkrila je da su neki hrvatski suveniri toliko popularni širom svijeta da ih se može smatrati veleposlanicima ove male zemlje.


 • 5.Tko voli primati poklone za Valentinovo?

  Iako je Marija bila prilično zauzeta učenjem o tradicionalnim hrvatskim suvenirima, planiranju novog biznisa i druženju s Emom dok je Vlaho radio na brodu, nije mogla dočekati da se vrati kući i da zajedno provedu Valentinovo.

 • 6.Kraj priče

  Nakon što su razgovarali o svojim osjećajima, Maria i Vlaho su se složili da su zajedničko kvalitetno provedeno vrijeme, ljubav i razumijevanje važniji od pokazivanja romantike 14. veljače.

  a