Topic outline

 • Submodule 1: Ponosni na sv. Vlaha našeg parca

  a

  Uvod u kontekst –početak priče

  Obitelj s dvoje tinejdžera živi u Zagrebu. Njihov otac je iz Dubrovnika. Budući da mnoge obitelji žive u Zagrebu odlučili su posjetiti svoju baku i djeda i sudjelovati na proslavi sv. Vlaha. Stigli su u Dubrovnik automi bili su tamo tri dana. Roditelji su pokazali svojoj djeci njihovu najveću festu koju su oni običavali proslavljati kad je njihov otac bio mlad prije odlaska iz Dubrovnika.

  Pročitajte cijelu priču koju je ispričao otac svojoj djeci na njihovom putu za Dubrovnik i pronaći ćete bogatu kulturnu baštinu Dubrovnika.


 • 2.Klapsko pjevanje

  Dok se obitelj vozila do Dubrovnika, svratili su  na ručak u obližnji dalmatinski restoran. Sjeli su i naručili jelo i u međuvremenu mogla se čuti pjesma- vrlo popularna  klapska pjesma.

  Klapsko pjevanje je višedijelna pjevačka tradicija južnih hrvatskih regija Dalmacije. Majka im je pokušala objasniti da je vođa svake pjevačke skupine prvi tenor, nakon čega slijedi nekoliko tenora, baritona i bas glasova. Tijekom nastupa pjevači stoje u uskom polukrugu. Prvi tenor počinje pjevati, a slijede ga drugi. Cilj je postići najbolji mogući spoj glasova. Tehnički gledano, klapski pjevači izražavaju svoje raspoloženje pomoću otvorenog grlenog, nosnog glasa i falseta pjevanja, obično u visokoj tessituri.

  Teme klapskih pjesama obično se bave ljubavlju, životnim situacijama i okruženjem u kojem žive. Nositelji i praktičari su vješti amateri koji nasljeđuju tradiciju od svojih prethodnika. Njihova dob varira od vrlo mladih do starih pjevača.

  U "tradicionalnoj klapi" znanje se prenosi usmeno, dodala je mama.


 • 3. Hrvatska tradicija

  Dok su još čekali da se donese obrok, djevojčica je pregledavala časopis i primijetila je za nju  vrlo lijepu igračku. Rekla je majci da bi bilo lijepo kad bi je mogla dobiti. Majka se iznenadila kad je vidjela igračku jer joj je baka prepričavala  puno puta o tim igračkama.


 • 4. Suhozid

  Približavajući se Dubrovniku, djeci je bilo  vidljivo mnogo kamenih zidova. Djeca su roditelje pitala zašto izgledaju tako čudno, nezavršeno, otac se nasmijao i rekao: Ne, draga moja. To je dodatni tradicionalni način gradnje kamenih zidova, ali bez cementa i željeza. Kada stignemo u Dubrovnik, vaš će vam djed objasniti kako je bio vrlo vješt kad je bio mlad i zdrav.


 • 5.Kraj

  Bilo je vrijeme da se vrati kući. Cijela obitelj donijela je mnogo uspomena s putovanja s juga Hrvatske i na putu odavde i natrag. Čak ih nisu sve i posjetili ali zadržat će ih u sjećanju iz priče koja im je ispričana.

  Pozdrav iz Hrvatske, zemlja sunca, mora i najboljeg vina!

  a