Topic outline

 • Romániai legényes táncok


  Photo credit: Kincsásó Néptánccsoport (Mezőbergenye)

  A történet…

  A nemzetközi kalotaszegi népzene és néptánc tábort minden évben augusztus első hetében szervezik meg. 2018-ban volt a XXVIII. ilyen fesztivál. Az eseményre sok fiatal érkezik nemcsak Európából, hanem az Egyesült Államokból és Kanadából is. A résztvevők többféle néptáncot tanulhatnak itt, és ha kedvük van, akkor hagyományos erdélyi hangszereket is kipróbálhatnak. A program keretén belül kirándulásokat is szerveznek és versenyek is vannak – legényes tánc, illetve népdal verseny.

  Mike 19 éves és az Egyesült Államokból utazott egy európai körútra, mielőtt egyetemre megy. Éppen Kolozsváron járt, Romániában, ahol találkozott egy csapat fiatallal egy helyi kocsmában. A fiatalok meghívták őt Kalotaszentkirályra a néptánc táborba. Mivel szereti a zenét és táncolni is tud, elfogadta a meghívást. A kocsmai beszélgetés során kiderült, hogy a fiatalok, akikkel Mike találkozott, néptáncosok és beneveztek a versenyre, ahol legényes táncokat fognak bemutatni.

 • Nagy a kíváncsiság

  Mike nagyon örült a meghívásnak és készült a táborba. Mindent meg akart tudni erről az eseményről. Megnézte az interneten, hogy milyen néptánc fesztiválok és táborok vannak Romániában és miről szól ez a legényes tánc, amivel készülnek az új barátai a versenyre.


 • Legényes táncok:

  Mike és új barátai megérkeztek Kalotaszentkirályra, a néptánc tábor helyszínére. Sok fiatal lány és fiú volt ott. A tánccsoportok már elkezdtek próbálni. Mike csak nézte és csodálta a sok színes ruhát és a sokféle táncot. A legényes néptánc versenyt a fesztivál utolsó napjára tervezték. 12 csoport nevezett be a versenyre. Ahány csoport, annyiféle ruha és annyiféle mozgás.


 • Tánc és tudomány a nyerő páros:

  A legényes néptánc versenyt Mike barátai nyerték meg – azok a fiatalok, akikkel Kolozsváron találkozott a kocsmában. Azért nyerték ők a versenyt, mert különleges és eredeti volt a koreográfia. Kombinálták a tánc lépéseit a programozás nyelvével. A tánclépések rendezési algoritmusok alapján követték egymást. A tánc és tudomány kombinációja elnyerte a zsűri tetszését. Neked hogy tetszik? Nézd meg, hogyan táncolnak ezek a fiatalok és hallgasd meg az ötletet, hogyan érthetjük meg jobban a programozás alapjait egyszerű tánclépésekkel.


 • Hogy a nagyvilág is tudja:

  Mike nagyon büszke volt új barátaira és nagyon jól érezte magát a fesztiválon. Annyira tetszett neki, hogy mindenkinek el akarja mesélni, miket látott és hallott. Eldöntötte, hogy ír egy blog bejegyzést. Saját blogot vezet, mióta elindult otthonról európai útjára. Románia már a tízedik ország, amit meglátogatott.


 • Nemzetközi néptánc fesztiválok:

  Mikor Mike megírta a blogbejegyzést a nemzetközi kalotaszegi népzene és néptánc fesztiválról, eldöntötte, hogy a szöveg végére betesz pár hasznos linket hasonló fesztiválokról…hátha valakit érdekel. 

  Segíts Mike-nak megtalálni Románia legjobb nemzetközi néptánc és népzene fesztiváljait!


 • A történet vége…

  Nemcsak Mike, mi is sokat tanultunk a romániai legényes táncokról és a nemzetközi kalotaszegi népzene és néptánc fesztiválról. A feladatok által saját kultúránkat és hagyományainkat is jobban megismertük. Mike most tovább utazik, először Szlovákiába, aztán Lengyelországba. Tarts vele és kövesd a blogját!