Topic outline

 • Helyi kézművesség


  A történet…

  Piotr fiatal vállalkozó, aki új üzletet szeretne nyitni Wrocławban. Ebben az üzletben hagyományos kézműves termékeket szeretne árulni. A termékeket Lengyelország különböző részeiről tervezi begyűjteni. Gyere, kísérd el Piotrot és utazd be Lengyelországot, hogy megismerd a hagyományos lengyel kézműveseket és azok termékeit, illetve gyűjtsetek árut a boltba.


 • Mi is a horgolás?


  A kézműves foglalkozások közül Piotr mindig is a horgolást és a hímzést csodálta a legjobban. Lehet, hogy a nagymamája miatt, akit sosem ismert, de sokat hallott róla. Híres varrónő volt, a családban sokat meséltek róla. Otthon is és nagyapa boltjában is ott volt nagymama keze munkája. Ezen kívül számos horgolt és hímzett terméket javasolt az ország az UNESCO szellemi világörökségi listájára. Így, amikor Piotr elhatározta, hogy fenntartja és továbbviszi nagyapja boltját, Ela volt az első kézműves, akivel szerződést kötött. Ela, egy idős néni, aki csodálatos kézimunkákat készít. Horgol, köt, hímez…


 • Édes méz…


  Piotr a dísztárgyak mellett más kézműves terméket is be akart szerezni a boltjába. Néhány finomságra gondolt, ami tartós és egy ajándékboltban el lehet adni. Így az első termék, melyet be kellett szerezni, az a méz volt… de nem akármilyen méz, hanem vadméz.


 • Vadászat


  Nézd csak a fenti képet! Mit látsz? Egy csillárt, de nézd meg miből is készült? Szarvasagancsból. Piotr beszerzési útján arra is rájött, hogy kisebb bútordarabokat is árulhatna a boltban. Olyan egyedi bútordarabokat, melyek vadállatok csontjából, szarvából készülnek. A vadászat és bútorkészítés mestersége egyesül. Piotr egy műhelybe látogat, ahol szarvasagancsból készítenek bútorokat. Kísérd el őt és fedezd fel ezt a hagyományt!


 • Következő állomás – a porcelángyár


  Forrás: MEDIA WNETCreative Commons 2.0

   Az agancsos palota után Piotr egy porcelángyárba utazik Bolesławiec-be. Itt dolgozik egy volt osztálytársa és jó barátja, Kuba. Ő mesél arról, hogy hogyan is készül a tipikus lengyel porcelán.

 • Eljött a döntés pillanata…

  Piotr sokat utazott az országban, hogy megtalálja azokat a lengyel kézműves termékeket, melyeket a nagyapjától örökölt ajándékboltban fog árulni. Segíts neki kiválasztani, azokat a termékeket, melyeknek nagy sikerük lehet és jó bevételt/profitot hoznak.


 • A történet vége

  Piotr megnyitotta a boltot.  Minden reggel boldogan ébred és azt a munkát végzi, melyet szeret. A bolt nemcsak nagyapja emlékét őrzi, hanem a lengyel kultúra és hagyomány őrzője is.  És nagyon népszerű! A turisták szívesen térnek be nézelődni, vásárolni, történeteket hallgatni. Mert Piotr nemcsak tárgyakat árul, hanem elmeséli azok eredetét, történetét. Ha Wrocławban jársz, ne felejts el benézni hozzá, biztos lesz számodra is valami érdekes története. És ha ügyesen megoldod az alábbi feladatot, még kedvezményt is kapsz!