Topic outline

 • Őszi és téli szokások és fesztiválok Lettországban


  Szia. Hogy vagy?

  Egy kávézóban üldögélve a Frankfurti Nemzetközi Repülőtéren, a Rigából származó Jānis Zariņš és a washington-i John Turner beszélgetni kezdenek. Mindketten Rigába utaznak, sok idejük van még a beszállásig, így a beszélgetésük igencsak érdekesen alakul.

 • 1. rész: Micsoda meglepetés!

  A két utas közötti párbeszéd érdekesen alakul. Mindketten meglepődnek, hogy új és váratlan dolgokat tudnak meg a másiktól egymástól.

  John szerint október végén az időjárás borús, esős és hideg, ennek ellenére az ősszel együtt egy vidám ünnep is érkezik: Mindenszentek napja. Jānis más véleményen van, szerinte a hangos, zajos ünnepségek október és november folyamán idegenszerűek a lettek számára. Ez az időszak inkább azokra való emlékezés, akik eltávoztak ebből a világból. Ez az időszak a csendről, a békéről és a szép emlékek felelevenítéséről szól. A szellemek időszaka. Mostanság sok fiatal ünnepli a Halloween-t, de az ősi lett szokások ellentétben állnak ezzel.


 • 2. rész: Ideje ünnepelni!

  Jānis tovább mesélt a lett szokásokról.

  Ennél sokkal több is van! A Gyertyák Éjszakáján túl, november a hazafiasság hónapja Lettországban. Két nemzeti ünnepünk is van e sötét hónap folyamán. November 11. Lāčplēsis napja, azaz a Lettország függetlenségéért vívott háborúban elesett katonák emléknapja, ugyanakkor november 18. a Lett Köztársaság kikiáltásának napja. Mindkét nap gyertyát gyújtanak különböző helyszíneken, főként a Daugava folyó partján.


 • 3. rész: Kezdődjön a Ķekatas!

  John meglepődött.

  Ha nem ünneplitek Halloween-t, akkor biztosan van valami hagyományos időszak maszkok viselésére, szórakozásra, éneklésre és táncra meg zenélésre?

  Persze, hogy van! A Gyertyák Éjszakája után nemsokára nekilátunk a karácsonyi készülődésnek. Ez a Ķekatas időszaka, mely egy népszokásokkal és hagyományokkal fűszerezett hagyományos maszkos felvonulást jelent.


 • 4. rész: Mi történt?

  John teljesen le van nyűgözve. Számára egyik legizgalmasabb dolog az, hogy a Halloween Amerikában egy vidám maszkos parádé, ez pedig teljesen különbözik a lett hagyományoktól! A két maszkos felvonulás – a Halloween és a Ķekatas – szimbolikája teljesen eltér egymástól.

  Jānis egyetért és hozzáteszi, hogy nem minden lett tartja be ezeket az ősi nemzeti hagyományokat. Nagy a változatosság minden téren. Ezért félreértések fordulhatnak elő, ha a külföldiek nincsenek tisztában a helyi szokásokkal és rituálékkal.


 • 5. rész: Folytassuk!

  John nagyon izgatott. Most már csak azt szeretné megtudni, vajon van-e valami közös a lettek és az amerikaiak őszi és téli fesztiváljainak ünneplése között.

  Jānis örömmel meséli, hogy mindkét országban az emberek feldíszítik a karácsonyfát! Csak kisebb részletek különböznek.
  Fesztiválok körülírása

 • Találkozzunk Lettországban!

  A hosszú és izgalmas beszélgetést követően John nagyon lelkes, hogy minél többet megtudjon lett őseiről és életmódjukról. Soha nem gondolta volna, hogy olyan sok ősi szokás és hagyomány figyelhető meg Lettországban, melyek közül jó néhányat másképp ünnepelnek, mint otthon, Amerikában!

  John és Jānis megállapodtak, hogy tarják a kapcsolatot, és telefonszámot meg e-mail címet cseréltek. Mi is kellemes napot kívánunk nekik, remélve, hogy újra találkozunk majd velük!