Topic outline

 • Egy felejthetetlen hétvége Studnice-ben

    

  (Forrás: www.obecstudnice.cz)

  A történet

  Egy csoport Erasmus cserediák meglátogatja Annát, az egyik lelkes cseh mentor lányt. Anna családjával együtt egy farmon él Studnice faluban. Ez egy kis falucska Csehországban, a Chrudimi járásban, Prága és Brno között félúton helyezkedik el. Ez a kis falu 700 éves hagyománnyal rendelkezik, melyet a külföldi hallgatókkal együtt Te is felfedezhetsz!  

  A meghívás

  Chiara Olaszországból jött. Legjobb barátja Yara, ő Braziliából érkezett. Onni Finnországból, Alysia az Államokból és Antonio Spanyolországból érkeztek Csehországba az Erasmus+ hallgatói mobilitási program keretén belül. Most egy kávézóban ülnek Brnóban, a híres cseh egyetemi városban. Vizsgaidőszak van, így a kávézó tele van egyetemistákkal. A németországi Yasmint várják és Annát, a helyi mentor lányt, aki sokat segített nekik. Mind a Masaryk Egyetemre járnak és hamarosan véget ér az első itt töltött félévük.

  –       Hé, srácok, rég vártok? – kérdezte Anna és Yasmin, amint kivörösödött arccal megérkeztek az asztalhoz.

  –       Nemrég érkeztünk mi is.

  –       Van valami programotok hétvégére? – kérdezte Anna.

  –       Nem, nem igazán. – felelték a többiek.  – Miért, van valami jó ötleted?

  –       Meghívlak benneteket hozzánk, bemutatlak a családomnak, megnézhetitek a farmunkat, az állatokat és nagy lakoma lesz. Pénteken disznót vágunk. Ez egyfajta cseh ünnepség. Úgy hívjuk, hogy „zabíjačka”. Ilyenkor összegyűl a család, rokonok és barátok, úgy, hogy szívesen látlak titeket is. És maradnotok kell vasárnapig, mert szombaton van a faluban a farsangtemetés, a „Masopust”. Ősrégi szokás és még az UNESCO kulturális örökségi listáján is rajta van. Gyertek! Nagyon jó lesz!

  –       Hűha, remekül hangzik! Naná, hogy megyünk! – felelték a többiek.

  –       Anna, ne haragudj, de én ezt kihagyom – mondta Yasmin.  – Tudod, hogy vega vagyok és vizsgám is lesz pénteken, szóval én nem megyek. De készítsetek sok-sok képet és tegyétek fel az Instára, hogy lássam én is. De a disznóvágást nem akarom látni!

 • Az utazás

  Yara, Chiara, Onni, Antonio és Alysia a vonatállomás előtt találkoznak. Vonattal utaznak Hlinsko megállóig és onnan majd Anna édesapja elviszi őket autóval Studnicébe, mivel nincs közvetlen vonatjárat a faluba.

 • Disznótoros vacsora – kizárólag csak húsevőknek

  Péntek reggel Annáék udvara tele volt emberekkel. Ott volt az egész család, néhány barát, az Erasmus hallgatók és a hentes. Mielőtt a vendégek megérkeztek, a disznót már egy gyors fejbelövéssel megölték és kieresztették a vérét. A vért egy nagy tálba gyűjtötték és a háziasszony kavargatta. Később hurkát és levest készítenek belőle. Olvasd tovább a történetet, hogy megtudd, milyen is a cseh disznóvágás.

 • A vacsoránál

  A hentes feldarabolta a disznót és mindenki begyűlt a konyhába, hogy ott folytassák a feldolgozást. A férfiak kolbászt töltöttek, a nők készítették a pörköltet (gulaš) és odatették a zsírt is olvasztani. Anna, az unokatestvérei és az Erasmus hallgatók hagyományos farsangi fánkot (koblihy) sütöttek. Ez a sok sütés-főzés és előkészület a holnapi ünnep miatt van. Holnap van a Masopust, vagyis a farsangtemetés.

 • Pirosak és feketék

  Egy bőséges reggeli után Anna és egyetemista barátai elindultak a falu központjába. A tér már tele volt emberekkel. A rezesbanda népdalokat játszott, a falu férfijai, idősek és fiatalok egyaránt színes, vidám öltözetbe bújtak. A közönség még nagyobb volt: kacagtak, együtt énekeltek a zenekarral vagy beszélgettek. Az idő kissé hűvös volt, úgy, hogy mindenki igyekezett felmelegedni egy pohár szilvapálinka (slivovice) segítségével. Kilenc órakor a szalma-ember megfújta a kürtöt annyiszor, ahány maszkos jelen volt és elindultak. Elkezdődött a felvonulás. Hosszú napjuk lesz, míg minden házat meglátogatnak. Csak gyászoló családokhoz nem mennek be. Az első ház, ahova bemennek, a polgármester háza. A csapat ünnepélyesen engedélyt kér a felvonulásra.  

 • A farsangtemetés

  Miután a maszkos felvonulás véget ért, miután az utolsó házat is meglátogatták, az utolsó pohár szilvapálinkát is megitták, a maszkosok és a nézők az iskola előtti téren gyűltek össze. A kancát meg kell ölni. Az egyik zsidó felolvasta a kanca összes bűnét, melyet az elmúlt évben elkövetett. Felolvasás közben a kanca megpróbált elszökni, de nem sikerült. Elhangzott a végítélet és a hajcsárok megölték. Egy hordágyra fektették és elvitték. A rezesbanda gyászos éneket játszott. Aztán hirtelen a kanca felugrott a hordágyról, kacagott és mindenki a helyi művelődési központba tartott, ahol éjjelig tartó táncos ünnepség kezdődött. Anna és barátai jól érezték magukat.

    

  (Forrás:www.obecstudnice.cz    with kind permission)

 • Farsangi szokások a nagyvilágban

  Következő nap a fiatalok délben ébredtek. Együtt ebédeltek Anna családjával. Finom tyúkhúsleves volt házi tésztával és disznósült káposztával.

  –       Jól éreztétek magatok a tegnapi farsangtemetésen? – kérdezte Anna anyukája mosolyogva.

  –       Ó, igen! Nagyon jó volt! Alig várom, hogy otthon elmeséljem – felelte Onni. Nálunk is van valami hasonló ünnepség a nagyböjt előtt, de az inkább a tél ünneplése.

  –       És nálunk Amerikában is van Mardi Gras – mesélte Alysia.

  És ebéd közben mindenki elmesélte, hogy náluk, milyen farsangi szokások vannak.

 • A történet vége

  Ebéd után az Erasmus hallgatók elköszöntek Anna szüleitől és visszaindultak Brnóba. Yasmin, a német kollegájuk már várta őket az állomáson. Látta a sok képet az Instagramon, úgy hogy izgatottan várta, hogy meséljenek. Neki is volt jó híre: sikerült az utolsó vizsgája is!