Topic outline

 • Mézeskalács készítése Észak-Horvátországban


  Kerettörténet

  Két évvel ezelőtt egy dubrovniki család úgy döntött, hogy lányuk 5. születésnapját a városon kívül ünneplik meg. Mivel a kis Ema decemberben született, Zágráb tökéletes választásnak tűnt egy rövid családi utazáshoz, annál is inkább, hogy előző évben Zágráb kapta az Európa legjobb adventje díjat. Vlaho és Maria azt szerették volna, hogy lányuknak különleges születésnapja legyen, és megtapasztalja a mesék hangulatát a sok ezer karácsonyi fény ragyogásával. Számos érdekes helyet meglátogattak a város környékén, de az igazi varázslat a Bogovićeva utcai karácsonyi vásáron történt.

 • 1. A mézeskalács készítésének története Horvátországban

  Nem csak forralt bort és fánkgolyókat kínáló faházikókat találtak, hanem olyanokat is, ahol gyönyörű kézműves ajándéktárgyakat árusítottak. Ema elvarázsolva állt meg egy különleges, élénkvörös, pazarul díszített licitár szív előtt. 5. születésnapjára ezt kívánta egyetlen ajándéknak.

 • 2. Ki akar többet megtudni a mesterség titkairól?

  Ema édesanyja, Maria amerikai. Férjét egy hajón dolgozva ismerte meg. Ő maga nem sokat tudott a mézeskalács szívekről vagy általában a horvát kulturális örökségről. Ebben a pillanatban viszont úgy érezte, hogy többet kell megtudnia az Észak-Horvátországban készített mézeskalácsról. Elbűvölte a mézeskalács. Íme, mit tudott meg róla!

 • 3. Még több adat a mézeskalácsról

  Most, hogy már megismerkedett a mézeskalács készítésnek alapjaival, Maria eldöntötte, hogy kipróbálja kézügyességét és gyönyörű ajándékokat készít családtagjainak és barátainak. De leginkább Vlahónak akart meglepetést szerezni, akinek a következő héten indulnia kellett egy két hónapig tartó hajóútra.

  Miközben Maria keresgélt az Interneten, hogy minél több információt szerezzen a horvát férje kultúrájáról, talált egy érdekes YouTube videofelvételt, amely új távlatokba helyezte Horvátország gazdag kulturális örökségének a felkutatását. Felfedezte, hogy kik azok a családok, akik még életben tartják az ősi hagyományokat.

 • 4. Máriabeszterce (Marija Bistrica)

  Maria boldog volt, hogy elmagyarázhatta Vlahonak és a lányuknak, Emanak, hogy a mézeskalács készítése nem csak Zágrábban zajlik, ahogy ők eredetileg gondolták, hanem a legjobb mézeskalácsot készítő kézművesek (medičari) egy Máriabeszterce (Marija Bistrica) nevű faluból származnak. Habár a mézeskalács nem vallásos szimbólum, nagyon népszerű ajándék a búcsújárók körében, akik elzarándokolnak a több száz éves horvát nemzeti Mária-oltárig. És ez még nem minden! Maria felfedezte, hogy bizonyos horvát emléktárgyak annyira népszerűek világszerte, hogy akár a kis ország szószólói is lehetnének a nagyvilágban.

 • 5. Ki szeret ajándékot kapni Szent Bálint napján?

  Habár Mariának elég sok tennivalója akadt a hagyományos horvát emléktárgyak felfedezésével és az új projekt eltervezésével, valamint Emával is szeretett időt tölteni, mialatt Vlaho a hajón dolgozott, már alig várta, hogy férje hazaérjen, és együtt töltsék Szent Bálint napját, a szerelmesek ünnepét.

 • A történet vége

  Miután beszéltek érzéseikről, Maria és Vlaho megegyeztek abban, hogy ezután, bármikor alkalom adódik rá, igyekeznek minőségi időt együtt tölteni. Azt is leszögezték, hogy a Szent Bálint napi kedveskedésnél sokkal fontosabb, hogy nap mint nap szeressék és megértsék egymást.