Topic outline

  • Sinjska alka – kapcsolat múlt és jelen között


    Kerettörténet

     Egy fiatal házaspár eldöntötte, hogy hatéves fiúkkal ellátogatnak Horvátországba. Lefoglalták a repülőjegyeket és a szállást Split városában. Úgy tervezték, hogy körbejárják a környék kisebb településeit, megismerkednek a helyiekkel, azok szokásaival és hagyományaival. Folytasd az olvasást, hogy megtudd, mi történt!

  • Tudj meg többet a Sinjska alka lovagi játékokról!

    A fiatal család nagyon élvezte nézni a Sinjska alka versenyzőit. Még soha életükben nem láttak ehhez foghatót! Ezért elhatározták, hogy többet is megtudnak a lovagi játékról, annak történetéről és szabályairól.


  • Isten hozott Korčulába!

    Miután ellátogattak Sinj-be és szemtanúi lehettek a lovagi játékoknak, a fiatal család tovább kutakodott Horvátország legszebb gyöngyszemeinek felkutatása reményében. Ezúttal Korčula szigetére indultak. Kölcsönöztek egy kocsit, majd komppal jutottak el a szigetre. Az óvárosban tett sétájuk során találtak rá olyan poszterekre, melyeken hagyományos népviseletbe öltözött táncosok kardokkal táncoltak. Azonnal felkeltette érdeklődésüket és eldöntötték, hogy jegyeket vásárolnak az előadásra, ahol a táncosok egy Moreška néven emlegetett hagyományos kardtáncot adnak elő.

  • Híres szuvenír

    Útban vissza Split felé a fiatal család megállt egy helyi boltban, hogy hagyományos horvát emléktárgyakat vásároljanak családtagjaiknak, barátaiknak. Az egyik szuvenírre igencsak felfigyeltek: egy kis piros szív volt, színes díszítéssel. Elhatározták, hogy megkérdezik a bolt tulajdonosát erről az emléktárgyról. Megtudták, hogy mézeskalácsszívről van szó, amit Horvátország északi részén évszázadok óta készítenek.

  • Hagyományos helyi karnevál

    Utazásuk utolsó napján a fiatal család autót bérelt, hogy a tengerpart mentén haladva jusson haza. Látni szerették volna a partszakasz északi részét, illetve meg akarták látogatni a barátaikat Fiuméban (Rijeka). Végigjárták a várost és együtt ebédeltek barátaikkal. Ebéd közben barátaik meséltek nekik a kastavi csengettyűsök legendájáról és a karneválról.

  • A csipkekészítés hagyománya

    A Fiuméban (Rijeka) tett látogatást követően a fiatal családnak akadt ideje még egy utolsó rövid kitérőre. Elhatározták, hogy ellátogatnak Pag szigetére és többet megtudnak a csipkekészítés hagyományáról.

  • A történet vége

    Ideje volt hazamenni! A család sok szép emlékkel gazdagodott. Élvezték a Horvátországba tett utazást és sok mindent megtudtak a horvát hagyományokról és kultúráról. Megegyeztek abban, hogy majd visszatérnek Horvátországba, hogy ismét élvezhessék a napot és a tengert, a helyi ételeket és a gazdag kulturális örökséget.

    Üdvözlet Horvátországból!