Topic outline

 • Legyünk büszkék Dubrovnik védőszentjére, Szent Balázsra!


  Kerettörténet

  A kétgyermekes család Zágrábban él. Az apa Dubrovnikból származik, az anyának is élnek ott rokonai. Egy nap úgy döntöttek, hogy meglátogatják a nagyszülőket és részt vesznek Szent Balázs ünnepén. A család autóval ment Dubrovnikba, és három napot terveztek ott tölteni. A szülők meg akarták mutatni gyermekeiknek Dubrovnik legnagyobb ünnepségét, melyen az apa gyakran részt vett fiatal korában, mielőtt még elhagyta szülővárosát.

  Olvasd el a teljes történetet, amelyet az apa gyermekeinek mondott el a Dubrovnikba vezető úton, és megismerheted a város gazdag kulturális örökségét!

 • 1. Útközben

  A Dubrovnik felé vezető úton haladva az apa folytatta a történetet...


 • 2. Klapa éneklés

  Útban Dubrovnik fele a család megállt, hogy ebédeljen egy dalmát étteremben. Leültek és megrendelték a fogásokat, és közben meghallottak egy nagyon népszerű dalmát klapa dalt. Anya elmagyarázta a gyerekeknek, hogy a klapa éneklés egy hagyományos, városi éneklésmód, mely Horvátország déli részére, Dalmáciára jellemző. Általában három vagy négyszólamú és a szólamok jellegzetes harmonizálásáról ismert. Az első tenor énekelni kezdi a dallamot, ezzel párhuzamosan egy terccel lejjebb a második énekes, míg a basszus és a bariton szólam kísérő szerepet tölt be.

  A klapa éneklés több évszázada alakult ki, amikor a férfiak spontán összegyűltek és a barátok elkezdtek együtt énekelni borozás és vigadozás közben. Idővel ez az éneklési mód egyre népszerűbb lett, az együttesek egyre komolyabbak és profibbak lettek, az énekhangok egyre kifinomultabbak. A klapa ének tematikája általában a tenger, a szerelem és a mediterrán életmód körül forog. Bár néha nehéz megérteni a klapa énekek szövegét, az élvezethez elég, ha átengedjük magunkat a dalnak, amely olyan kellemes a fülnek, mintha a tenger hullámain utazna/mintha a tenger hullámzását hallgatná.

  Anya megpróbálta elmagyarázni az étteremben hallott klapa ének szövegét a gyermekeknek.

 • 3. Horvát hagyományok

  Mialatt a pincérre vártak, a kislány egy folyóiratot kezdett el böngészni, és felfedezett benne egy nagyon kedves játékot. Mondta az anyjának, hogy nagyon szeretne egy olyat születésnapjára. Az anya meglepődött, amikor megpillantotta a játékot, mert gyermekkorában sok történetet mesélt neki a nagyanyja azokról a játékokról.

 • 4. Kőfalrakás

  Dubrovnikhoz közeledve a gyerekek sokfelé kőfalakat láttak. Megkérdezték szüleiket, hogy miért néznek ki annyira furcsán a falak, miért nincsenek befejezve. Az apa nevetett és azt mondta:

  Nem, kedvesem. Ez nem félbehagyott munka, hanem egy nagyon hagyományos módszer a kőfalak építésére, habarcs és vaselemek nélkül. Amikor eljutunk Dubrovnikba, nagyapád majd elmagyarázza neked a technikát, hisz ő jobban ért hozzá.

 • 5. A történet vége

  Ideje volt hazaindulni. A család sok emlékkel gazdagodott Horvátország déli részén történt utazása során. Habár nem sikerült meglátogatni minden helyet, amiről hallottak, emlékezetesek maradnak a történetek, amelyek elhangzottak.

  Üdvözlet Horvátországból, a nap, a tenger és a legjobb bor országából!