Topic outline

 • Božične kolednice in novoletne želje v Transilvaniji

  g


  Časovna kapsula

  Skupina gradbenikov je pripravljala gradbišče, na katerem naj bi se delo začelo naslednji mesec. Ko so začeli kopati, so naleteli na nenavaden predmet. Ker niso vedeli, kaj je, so ga odnesli v muzej. Izkazalo se je, da gre za časovno kapsulo. Ko so jo odprli, so bili vsi presenečeni nad gradivom, ki so ga našli v kapsuli. Po poročanju lokalnega tiska je kapsula vsebovala zbirko romunskih in madžarskih božičnih kolednic ter precej podroben opis navad in običajev, ki se nanašajo na obdobje med adventom in svetimi tremi kralji.      


 • Romunski zimski tradicionalni običaji

  Po temeljitem pregledu podatkov, ki so jih našli v časovni kapsuli, se je muzejsko osebje odločilo, da objavi knjigo z zbirko lokalnih romunskih in madžarskih tradicionalnih običajev, ki so povezani s praznovanjem božiča in novega leta. Pred vami je izvleček iz uvoda, ki govori o nekaterih romunskih zimskih tradicionalnih običajih.   


 • Madžarske tradicije okrog božiča

  Prvi del se je ukvarjal z romunskimi običaji, ki so povezani z božičem in novim letom, drugi del pa del se ukvarja z madžarskimi kulturnimi dogodki. Da bi zabeležili dogodek, je muzej organiziral tiskovno konferenco, da javnost seznani z objavo zbirke. Eden izmed muzejskih strokovnjakov za folkloro je bil povabljen v lokalno radijsko oddajo, da bi govoril o projektu. 


 • Tradicionalne sladkarije

  Ko je neka starejša gospa poslušala pogovor na radiu, se je odločila, da bo obiskala vnukinjo, ki je bila zaposlena v muzeju, in ji povedala še več o običajih, ki so povezani z božičem in Transilvanijo. Opisovala je čase, ko je hodila naokrog z drugimi otroki in pela božične pesmi. Spominjala se je tudi slastnega peciva, ki so ga dobili. Njeno najljubšo pecivo je bil zvitek z makovimi semeni, posebna transilvanska poslastica, ki jo pogosto strežejo ob božiču.

 • Tekmovanje

  Po objavi dveh zvezkov, ki sta vsebovala zbirko romunskih in madžarskih božičnih pesmi ter precej podrobne opise navad in običajev, ki so povezani z obdobjem med adventom in svetimi tremi kralji, so zaposleni v muzeju organizirali tekmovanje za člane lokalne skupnosti. Naloga je bila predstavitev starih običajev, ki so povezani z božičem in novim letom.


 • Ponovni pokop časovne kapsule

  Izkazalo se je, da je časovna kapsula vsebovala veliko dragocenih informacij o božiču in novem letu ter običajih in šegah, ki so povezani s tem letnim časom. Material so digitalizirali in ponovno pokopali na gradbišču pod novo osnovno šolo, ki bo zgrajena v bližnji prihodnosti.