Topic outline

 • Avtentični kulturni prostor skupnostih Suitov in Livov v Latviji

  Kaj veste o nesnovni kulturni dediščini UNESCA v Latviji?

  Skupina štirih mednarodnih študentov – Dilnoza, Greta, Jana, Alexander – je živahno razpravljala v univerzitetni kavarni. Vsi so bili videti  zaskrbljeni.

  Anna, lokalna študentka, je pristopila in jih vprašala: “Pozdravljeni! Kaj je narobe? Izgledate zaskrbljeni. Vam lahko pomagam?”

  Dilnoza: “Mogoče …, zares rabimo nekaj pomoči. Opraviti moramo projektno delo – pripraviti predstavitev o Unescovi nesnovni kulturni dediščini v Latviji, pa sploh ne vemo, kaj to pomeni”.

  Anna: “Oh, to sploh ni problem. Pojdimo v knjižnico in ugotovimo, za kaj gre!”

  [V knjižnici] Anna: “Tako, najprej moramo najti nekaj osnovnih informacij na Unescovi spletni strani. Potem bomo …”

   

  Da ugotovite, kaj se je zgodilo potem in ali so študenti uspešni, rešite naslednje naloge; vse so med seboj povezane.


 • 1.del: Zavihajte rokave!

  Greta: “Hvala, Anna, bila si nam v veliko pomoč! Sedaj razumemo, kaj je kulturna dediščina in lahko začnemo delati na projektu”.

  Jana: “In Unescova stran ponuja toliko informacij in vse so na enem mestu!”

  Dilnoza: “Res je! Jaz veliko tega, kar je napisano o moji domovini Uzbekistanu, sploh nisem vedel. Da sploh ne omenjam Evrope”.

  Anna: “No, dobro. Če boste potrebovali pomoč, veste, kje me najdete.”

  Alexander: “Še enkrat hvala! Torej, kaj bomo naredili sedaj? Bi imeli hitro zbiranje zamisli?”


 • 2.del: Kaj lahko nudijo Suiti in Līvi?

  Študenti so se razdelili v dvojice in začeli delati na nesnovni dediščini Latvije. Jana in Greta sta se odločili, da najdeta informacije o kulturnem prostoru Suitov, Dilnoza in Alexander pa bosta iskala informacije o kulturnem prostoru Līvov. Dogovorili so se, da se čez en teden srečajo v univerzitetni knjižnici, da si izmenjajo informacije.

  Rešite naloge in ugotovite, kaj so odkrili.


  ff


 • 3.del: Čas je, da prijatelje peljemo naokrog

  Kot dogovorjeno, so se študenti sestali v knjižnici, da bi ugotovili, kako uspešni so bili. Izmenjali so ugotovitve in se odločili, da so našli dovolj informacij, da lahko pripravijo predstavitve. Na poti iz knjižnice srečajo Anno. Tokrat je ona zaskrbljena.

  Alexander: “Zdravo, Anna! Radi bi se ti zahvalili za tvojo pomoč in predloge. Pripravljeni smo, da zaključimo projektno delo.”

  Anna: “Pozdravljeni! To pa je v redu”.

  Jana: “Kaj je narobe, Anna? Izgledaš zaskrbljeno.”

  Anna: “Tokrat imam jaz težavo. Skupina litvanskih študentov prihaja k nam in moramo pripraviti dvodnevno ekskurzijo po Latviji. Težava je v tem, da so študenti iz Litve pogosto tukaj in smo jim pokazali že skoraj vse, kar je za videti”.

  Dilnoza: “Ne skrbi! Pomagali ti bomo. Naučili smo se toliko zanimivih dejstev o Suitih in Livih, da  lahko pripravimo ekskurzijo za tvoje goste. To sploh ni problem.”

  Anna: “Najlepša hvala, zares. To mi je res v pomoč.”

   

  Da bi videli, kako so naši prijatelji rešili situacijo, rešite naslednje naloge.


 • Čas je, da predstavimo projekt

  Dva tedna po prvem srečanju Anna spet naleti na študente. Tokrat je zadovoljna in sproščena. Pozdravi jih in vpraša: " Pozdravljeni, še enkrat hvala za program ekskurzije za študente iz Litve. Resnično so uživali. Kako pa kaj vaš projekt?"

  Alexander:” Hvala, v redu. Uspeli smo pripraviti predstavitev in se naučili veliko koristnih stvari. Pridi jutri zjutraj ob 9.uri na predstavitev, ki bo v sobi 410”.

  Anna: “Hvala za povabilo! Zagotovo bom prišla in vas podprla”.

   

  Sedaj pa pomagajte študentom pripraviti predstavitev o kulturnem prostoru Suitov in/ali Livov. Lahko uporabite gradivo in informacije, ki ste jih pridobili v tem modulu.

  dd