Topic outline

 • Jesenski in zimski običaji in festivali v Latviji


  Pozdravljeni, kako ste?

  Mednarodno letališče Frankfurt. Jānis Zariņš iz Rige in John Turner iz Washingtona DC se pogovarjata v kavabaru, dokler čakata na vkrcanje. Oba potujeta v Rigo, imata veliko časa, zato pogovor postaja res zanimiv …


 • 1. del: Kakšno presenečenje

  Pogovor med potnikoma je vznemirljiv in oba sta presenečena nad odkrivanjem novih in nepričakovanih stvari.

  To se dogaja konec oktobra, vreme je mračno, deževno in hladno. John je srečen, ker to obdobje prinaša tudi veselo in smešno praznovanje noči čarovnic, Jānis pa pravi, da so glasne in bučne zabave v oktobru in novembru za Latvijce nesprejemljive.

  “To je čas, ko se spomnimo na ljudi, ki so umrli. To je čas za tišino in mir in lepe spomine. Čas duhov. Danes mnogo mladih ljudi slavi Halloween, toda starodavna latvijska tradicija temu nasprotuje.


 • 2. del: Čas za praznovanje

  “Je še več kot to!" dodaje Jānis. “Razen noči sveč je november za Latvijce tudi domoljuben mesec, ker v tem mračnem času slavimo celo dva nacionalna praznika - 11. novembra, ko je dan Lāčplēsis, dan spomina na vojake, ki so se borili za neodvisnost Latvije; 18. novembra pa je dan praznovanja Republike Latvije. Oba dneva obeležujemo s prižiganjem sveč na različnih mestih, 18. novembra v glavnem na nasipu reke Daugave. • 3.del: Čas je za Kekatas!

  John je presenečen. „Če ne praznujete noči čarovnic, najbrž obstaja kako drugo tradicionalno obdobje v letu, ko vam je dovoljeno nositi maske, se šaliti, peti, plesati in igrati?"

  “Seveda obstaja. Kmalu po noči sveč se začnemo pripravljati na božič. To je čas za kekate, tradicionalno parado mask, ki je del tradicije!”


 • 4. del: Kaj je narobe?

  John je resnično impresioniran! Najvznemirljiveje zanj je to, da je noč čarovnic vesela povorka mask, ki se zelo razlikuje od latvijske tradicije! Pomen obeh maskiranih procesij - noč čarovnic in kekata - se razlikujeta kot kreda in sir!

  Jānis se strinja in doda, da se niti vsi Latvijci ne držijo teh starodavnih nacionalnih običajev in da obstajajo velike razlike med njimi. Zato se lahko pojavijo nesporazumi, saj tujci niso seznanjeni z lokanimi običaji in rituali.


 • 5.del: Pa nadaljujmo!

  John je vznemirjen. Želi izvedeti, ali imajo Latvijci in Američani sploh kaj skupnega v smislu praznovanja jesenskih in zimskih praznikov.

  Jānis mu z veseljem pove, da bodo ljudje v obeh deželah krasili božično drevesce! Samo nekatere podrobnosti se lahko razlikujejo.


 • Dobimo se v Latviji!

  Po dolgem in zanimivem pogovoru je bil John navdušen nad tem, da bo odkril svoje latvijske korenine in spoznal latvijski način življenja. Nikoli si ni predstavljal, da je v Latviji toliko zanimivih starodavnih običajev in navad in da nekatere praznujejo na različne načine!

  John in Jānis se strinjata, da ne bosta izgubila kontakta, zato si izmenjata telefonski številki in e-naslova.

  Vsi jima želimo lep dan, z upanjem, da ju bomo spet srečali!