Topic outline

 • Lect iz severne Hrvaške

  dd

  Pred dvema letoma se je neka dubrovniška družina  odločila proslaviti 5. rojstni dan svoje hčerke zunaj mesta, in ker je mala Ema rojena decembra, se jim je zdel Zagreb  prava izbira za kratek družinski  izlet, saj je prejšnje leto Zagreb dobil nagrado za najlepše okrašeno adventno mesto v Evropi. Vlaho in Maria sta želela, da se njuna hčerka za rojstni dan počuti  posebno in da občuti pravljično atmosfero s tisočimi božičnimi lučkami. Obiskali so številne zanimive postojanke v mestu,  najbolj čarobno pa je bilo na božičnem sejmu v Bogovičevi ulici.


 • Zgodovina izdelovanja medenjakov na Hrvaškem

  Tam (na božičnem sejmu) so našli lesene kabine, v katerih so prodajali kuhano vino in krape (fritule), pa tudi ročno izdelane spominke. Pred eno izmed njih je Ema obstala kot hipnotizirana: očarala jo je lepota posebnega, svetlo rdečega in razkošno okrašenega ornamenta - lectarskega srca -  in zaželela si ga je kot edino darilo za 5. rojstni dan.


 • Skrivnosti medičarstva

  Emina mama je Američanka, ki je spoznala svojega moža, ko je delala na ladji. O lectarstvu in hrvaški kulturni dediščini ni vedela skoraj ničesar. V tem trenutku je spoznala, da je zadnji čas, da se to spremeni in da izve več o izdelavi lectarskih izdelkov ter medičarstvu  severne Hrvaške nasploh. Bila je navdušena. Pa spoznajmo, kaj je odkrila.


 • Zvedite več o lectovem srcu

  Ko se je Maria seznanila z osnovami izdelovanja lecta, se je odločila, da preizkusi svoje spretnosti in sama oblikuje darila za svojo družino in prijatelje, posebej za Vlaha, ki se bo čez en teden vkrcal na ladjo in bo odsoten približno dva meseca.


 • Informacije o Mariji Bistrici

  Maria je bila srečna tudi, ker je Vlahu in njuni hčeri Emi uspela razložiti, da se proizvodnja lectarskih izdelkov ne odvija samo v Zagrebu, kot so mislili prej, ampak da so  najboljši medičarji (mojstri) doma v vasi Marija Bistrica. Čeprav lectarski izdelki niso verski simbol, so že stoletja priljubljeni kot spominki za romarje v hrvaškem nacionalnem marijanskem svetišču. In ne samo to, odkrila je, da so nekateri hrvaški spominki tako priljubljeni po svetu, da jih lahko štejemo za veleposlanike te majhne dežele.


 • Kdo rad prejema darila za valentinovo?

  Čeprav je bila Maria precej zavzeta s spoznavanjem tradicionalnih hrvaških spominkov, z načrtovanjem novega posla in  druženjem z Emo, dokler je Vlaho delal na ladji, je komaj čakala, da se Vlaho vrne domov in da skupaj praznujeta valentinovo.


 • Konec zgodbe

  Po razgovoru o svojih občutkih sta se Maria in Vlaho strinjala, da so  kvalitetno skupno preživljanje prostega časa, ljubezen in razumevanje pomembnejši od izkazovanja romantike na valentinovo, 14. februarja.

  ff