Topic outline

 • Sinjska alka - vez med preteklostjo in sedanjostjo

  r

  Zgodba

  Mlad par s šestletnim sinom se je odločil obiskati Hrvaško. Rezervirali so avionske karte in namestitev v Splitu. Odločili so se obiskati bližnja manjša mesta  ter spoznati lokalno prebivalstvo  in njegove običaje. Nadaljuj z branjem, da boš izvedel, kaj se je dogajalo  v nadaljevanju!


 • Več o Sinjski alki ...

  Mlada družina je uživala ob gledanju Sinjske alke, nikoli prej namreč  niso videli ničesar podobnega! Odločili so se zvedeti več o turnirju, njegovi zgodovini in  pravilih.


 • Dobrodošli na Korčuli

  Po obisku Sinja in ogledu  viteškega turnirja se je družina odločila, da bo še naprej raziskovala skrite hrvaške dragulje.  Tokrat so se odločili obiskati   otok Korčula. Najeli so  avtomobil in potovali s trajektom.  Med sprehodom po starem mestu so videli plakate, na katerih so bili  prikazani plesalci, oblečeni v tradicionalne noše, ki so nosili meče. Naši obiskovalci so želeli izvedete več o tem običaju, zato so kupili vstopnice in si šli ogledat tradicionalni ples z meči, imenovan  moreška.


 • Slaven spominek

  Ko se je mlada družina vračala proti  Splitu, se je odločila, da se ustavi v lokalni trgovini in kupi originalne hrvaške spominke za družino in prijatelje. Eden izmed spominkov jih je posebej zanimal, in sicer majhno rdeče srce, okrašeno z različnimi barvami in motivi. Lastnika trgovine so povprašali po tem spominku. Zvedeli so, da je to lectovo srce in da jih izdelujejo v  severnem delo države že stoletja.


 • Tradicionalen lokalni karneval

  Zadnji dan potovanja  je mlada družina najela avto in se vračala ob obali. Želeli so namreč raziskati severne dele obale in obiskati prijatelje v Reki.  Po prihodu so si s prijatelji šli ogledat mesto, nato pa na kosilo. Na kosilu so jih prijatelji seznanili z legendo o kastavskih zvončarih (kastavske avtohtone maske, podobne kurentom; Kastav je vas blizu Reke) in karnevalom.


 • Tradicija čipkarstva in še kaj

  Zadnji dan potovanja  je mlada družina najela avto in se vračala ob obali. Želeli so namreč raziskati severne dele obale in obiskati prijatelje v Reki.  Po prihodu so si s prijatelji šli ogledat mesto, nato pa na kosilo. Na kosilu so jih prijatelji seznanili z legendo o kastavskih zvončarih (kastavske avtohtone maske, podobne kurentom; Kastav je vas blizu Reke) in karnevom.


 • Konec zgodbe

  Čas je za vrnitev domov. Naša družina je s tega izleta odnesla mnogo lepih spominov, kajti na Hrvaškem so uživali ter spoznali bogato hrvaško kulturno dediščino..  Odločili so se, da se bodo nekoč gotovo še vrnili, saj bi radi  še enkrat uživali v soncu, morju, hrani in bogati kulturni dediščini.

  44