Topic outline

 • Ponosni na sv. Vlaha (sv. Blaža), našega zavetnika

  d

  Zgodba

  Družina z dvema najstnikoma živi v Zagrebu. Oče prihaja iz Dubrovnika. Ker v Zagrebu živi veliko takih družin, so se tudi oni odločili, da obiščejo stare starše in sodelujejo na praznovanju, ki je posvečeno sv. Vlahu. V Dubrovnik so prispeli z avtomobilom in ostali tri dni. Starši so svojima otrokoma pokazali največjo proslavo, ki so jo prirejali že, ko je bil njihov oče še mlad in prede je odšel iz Dubrovnika.

  Preberite celo zgodbo, ki jo je povedal oče svojima otrokoma na poti v Dubrovnik in spoznali  boste bogato kulturno dediščino Dubrovnika.


 • Klapa poje

  Družina se je na poti do Dubrovnika ustavila na kosilu v bližnji dalmatinski restavraciji. Usedli so se in naročili kosilo, medtem pa se je zaslišala priljubljena pesem klape.

  Klapsko petje je večdelna pevska tradicija južnih hrvaških regij Dalmacije. Mama je otrokoma poskušala razložiti, da je vodja vsake pevske skupine prvi tenor, ki mu sledi več tenorjev, baritonov in basov. Med nastopom pevci stojijo v ozkem polkrogu. Prvi tenor prične peti, drugi mu sledijo. Cilj je ustvariti najbolj mogočno zlitje glasov. S tehničnega vidika klapski pevci izražajo svojo razpoloženje s pomočjo odprtega glasu iz grla in nosu ter falzeta, običajno pri visoki tessituri.

  Tematika klapskih pesmi običajno opeva ljubezen, življenjske situacije in okolje, v katerem živijo.

  Pevci klapskih pesmi so usposobljeni amaterji, ki tradicijo podedujejo od svojih prednikov. Pevci klapskih pesmi so različne starosti – od mlajših do starejših.

  „V  "tradicionalni klapi" se znanje prenaša ustno,“ je dodala mama.


 • Hrvaške tradicije

  Dokler so čakali na hrano, je deklica pregledovala časopis in opazila zelo lepo igračko. Materi je rekla,  da bi jo rada imela.. Ko je mati zagledala igračko, je bila presenečena,  saj ji je prav o takih igračkah velikokrat pripovedovala babica.


 • Konec zgodbe

  fd

  Bilo je že čas, da se vrnemo domov.  Člani družine so s potovanja po južnem delu Hrvaške prinesli lepe spomine. Tudi če vseh krajev niso videli, zapomnili si bodo zgodbe, ki so jih na poti slišali.

  Pozdrav iz Hrvaške, dežele sonca, morja in najboljšega vina!