Topic outline

 • Spațiile culturale autentice ale comunităților Suiti și livone din Letonia

  Ce știi despre patrimoniul cultural imaterial UNESCO al Letoniei?

  Un grup de patru studenți din străinătate – Dilnoza, Greta, Jana și Alexander – poartă o discuție animată în cafeneaua universității. Ei par a fi foarte îngrijorați.

  Anna, o studentă locală, se apropie de ei și-i întreabă: ,,Bună! Ce s-a întâmplat? Păreți cam îngrijorați. Pot să vă ajut?”  

  Dilnoza: ,,Poate…, chiar avem nevoie de ajutor. Avem de făcut un proiect – trebuie să prezentăm un lucru care aparține patrimoniului cultural intangibil UNESCO al Letoniei, dar n-avem nicio idee ce înseamnă acesta”.

  Anna: ,,Oh, dar nu e nicio problemă. Haideți să mergem la bibliotecă și acolo sigur ne vom lămuri!”

  [În bibliotecă] Anna: ,,Acuma..., prima dată trebuie să căutăm niște informații de bază pe site-ul UNESCO. Apoi, vom …”

  Pentru a afla ce se va întâmpla în continuare și cum se descurcă studenții, rezolvă cerințele de mai jos; ele se leagă de povestea noastră.

 • Part 1. Să ne punem pe treabă!

  Greta: ,,Mulțumim, Anna! Ne-ai ajutat foarte mult. Acum înțelegem ce este patrimoniul cultural și ne putem apuca de proiectul nostru”.

  Jana: ,,Mie mi-a plăcut foarte mult să navighez pe internet și să găsesc informații atât de interesante despre siturile și tradițiile recunoscute de UNESCO”.

  Dilnoza: ,,Într-adevăr! Până acum nici nu știam că există atât de multe lucruri minunate care merită a fi ocrotite”.

  Anna: ,,Ei, bine. Dacă mai aveți nevoie de ajutorul meu, mă găsiți la secretariatul universității”.

  Alexander: ,,Bine. Mersi! Ei, și acum? Ce facem? Ce ziceți dacă ne stoarcem puțin creierii?”

 • Part 2. Ce ne pot oferi comunitățile Suiti? Dar cele livone?

  Studenții s-au grupat în perechi și fiecare pereche și-a ales o temă referitoare la patrimoniul cultural imaterial al Letoniei pe care s-o cerceteze. Jana și Greta au decis să studieze spațiul cultural Suiti, în timp ce Dilnoza și Alexander au ales să caute informații despre spațiul cultural livon(ian). Au stabilit ca peste o săptămână să se reîntâlnească în biblioteca universității pentru a-și împărtăși descoperirile.

  Rezolvă cerințele de mai jos pentru a afla ce au descoperit.  Spațiul cultural Suiti


 • Part 3. E timpul să facem un tur cu prietenii

  Așa cum au stabilit, cei patru studenți se întâlnesc în bibliotecă pentru a-și împărtăși informațiile obținute. Ei discută despre lucrurile aflate și își dau seama că au descoperit multe lucruri noi și că acum pot face prezentarea care li se cerea. Ei se îndreaptă spre sală, însă pe drum se întâlnesc cu Anna. De data aceasta, Anna este cea îngrijorată.

  Alexander: ,,Bună, Anna! Vrem să-ți mulțumim pentru sugestiile tale. Acum suntem gata să terminăm proiectul nostru.”

  Anna: ,,Salut! Mă bucur pentru voi...”

  Jana: ,,Ce s-a întâmplat, Anna? Pari îngrijorată.”

  Anna: ,,De data aceasta, eu am o problemă. Ne vizitează un grup de studenți lituanieni și trebuie să le organizăm o excursie de 2-3 zile în Letonia. De obicei, aceste excursii le organizează Asociația Studenților. Însă, lituanienii ne vizitează destul de frecvent, așa că ei au văzut deja aproape tot ce e de văzut”.

  Dilnoza: ,,Nu-ți face griji! Te ajutăm noi. Am aflat atâtea lucruri interesante despre spațiul cultural Suiti și despre cel livon(ian), încât le putem propune noi un tur oaspeților voștri. Nicio problemă.”

  Anna: ,,Mersi frumos! M-ar ajuta foarte mult.”

   Pentru a vedea cum au rezolvat prietenii noștri această problemă, rezolvă cerințele de mai jos.

 • E timpul să prezentăm proiectul

  La două săptămâni după prima lor întâlnire în cafeneaua universității, Anna îi vede din nou pe cei patru studenți. De data aceasta, ei par a fi mulțumiți și destinși.

  Anna se apropie de ei și le zice: ,,Salut! Vă mulțumesc pentru excursia pe care ați propus-o pentru invitații noștri lituanieni. Le-a plăcut foarte mult. Voi cum stați cu proiectul vostru?”

  Alexander: ,,Foarte bine, mersi. Am reușit să-l facem și, pe parcurs, am aflat multe lucruri folositoare. Vino la cursul nostru de mâine ca să vezi prezentarea noastră. Ea începe la ora 9.00 dimineața, în sala 410”.

  Anna: ,,Vă mulțumesc pentru invitație! Voi veni cu siguranță și vă voi susține”.

   Acum, ajută studenții să-și facă prezentarea despre spațiul cultural Suiti și / sau despre cel livon(ian). Poți folosi materialul studiat pe parcursul acestui modul.