Topic outline

 • Tradiții și sărbători de toamnă și de iarnă în Letonia


  Salut! Îmi pare bine! 

  Ne aflăm la Aeroportul Internațional din Frankfurt. Așteptând îmbarcarea, Jānis Zariņš din Rīga și John Turner din Washington DC încep o discuție într-un café. Amândoi se duc la Riga. Mai este timp suficient până la decolare. Conversația lor se dovedește a fi una foarte interesantă...

 • Part 1. Ce surpriză plăcută!

  Conversația între cei doi călători se dovedește a fi una foarte antrenantă. Amândoi sunt uimiți să afle lucruri noi și neașteptate despre celălalt.

  După părerea lui John, la sfârșitul lunii octombrie, vremea este mohorâtă, ploioasă și rece. Însă toamna aduce cu ea o sărbătoare considerată de mulți oameni a fi una extrem de amuzantă și plină de voie bună: Halloween-ul. Jānis, în schimb, crede că sărbătorile tumultuoase de la sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie sunt, mai degrabă, insuportabile pentru mulți letoni. El este de părere că perioada aceasta este pentru a ne aminti de cei care nu mai sunt printre noi. Este timpul pentru liniște, pace și amintiri plăcute. Este perioada spiritelor, sărbătoarea tuturor sfinților. În zilele noastre, mulți tineri sărbătoresc Halloween-ul, dar felul cum o fac se deosebește profund de vechile tradiții letone.”


 • Part 2. Este timpul pentru sărbătoare

  ,,Totuși, eu zic că asta nu este tot”, spunea Jānis. ,,Pe lângă faptul că Noaptea Lumânărilor se celebrează în noiembrie, luna aceasta este importantă pentru letoni și pentru că, în această perioadă relativ obscură, se serbează și alte două sărbători naționale. 11 noiembrie este ziua lui Lāčplēsis – când se comemorează soldații căzuți în lupta pentru independența Letoniei –, iar 18 noiembrie este ziua proclamării Republicii Letone. Cu ambele ocazii, se aprind lumânări în diferite locuri, mai ales în cele aflate pe malul râului Daugava.


 • Part 3. Acum este timpul pentru Ķekatas

  John este uimit. ,,Dacă voi nu sărbătoriți Halloween-ul, poate aveți o altă sărbătoare tradițională, când puteți purta măști, vă puteți distra, puteți cânta și dansa...”

  ,,Bineînțeles că avem! Imediat după Noaptea Lumânărilor ne pregătim de Crăciun. Urmează sărbătoarea numită Ķekatas, o paradă tradițională, la care oamenii poartă măști, evenimentul fiind însoțit și de alte câteva obiceiuri și datini.”


 • Part 4. Ce s-a întâmplat?

  John este foarte impresionat. Cel mai interesant lucru i se pare faptul că, pe când parada măștilor din perioada Halloween-ului american este plină de voie bună, parada măștilor și tradițiile letone se deosebesc atât de mult de cele din America. Semnificația paradei măștilor – numite Halloween, în America, și Ķekatas, în Letonia – este atât de diferită la cele două popoare!

  Jānis este de acord. ,,Poate nu toți letonii păstrează aceste tradiții”, spune el, ,,însă, într-adevăr, există foarte multe diferențe”. Necunoașterea specificului obiceiurilor fiecărui popor poate duce la neînțelegeri... Când călătorim undeva în străinătate, este important să cunoaștem tradițiile locale ale țării în care ne aflăm...


 • Part 5. Hai să continuăm!


  John este entuziasmat. Acum el vrea să afle dacă există și ceva pe care letonii și americanii îl au în comun în privința sărbătorilor și festivalurilor de toamnă și de iarnă.

  Jānis îi spune bucuros că, în ambele țări, oamenii împodobesc pomul de Crăciun. Unele detalii pot fi, însă, diferite...
  Descrierea sărbătorilor

 • Hai să ne vedem în Letonia!

  După conversația extrem de captivantă, John este însuflețit să afle cât mai multe lucruri despre strămoșii săi letoni și despre modul lor de viață. Niciodată nu s-ar fi gândit că există atât de multe obiceiuri și datini străvechi în Letonia și nici că unele dintre ele se regăsesc și în alte părți ale Europei, dar în mod atât de diferit.

  John și Jānis stabilesc să păstreze legătura, de aceea își iau unul altuia numărul de telefon și adresa. La sfârșitul acestei incursiuni, și noi ne luăm rămas-bun de la ei, urându-le o călătorie plăcută și sperând să se reîntâlnească în curând.