Topic outline

 • Povestea unei marionete


  Foto © membru proiect Rudolf Kalivoda

  Moto:

  „Sunt o marionetă. De-a lungul secolelor m-am tot schimbat, luând diferite forme. Toate aceste forme au un singur lucru în comun: doar cu ajutorul tău pot să prind viață. Trăiesc doar când mă ridici. Vorbesc doar când îmi împrumuți vocea. Fără tine, sunt neînsuflețit și tăcut. Împreună putem experimenta o mie și una de povești.”

  CADRU

  Vom urmări povestea unei marionete vechi, Kašpárek, din momentul evadării sale dramatice din Cehoslovacia anului 1968 până la întoarcerea triumfală acasă, unde vrea să afle despre rădăcinile sale. Să însoțim marioneta și să aflăm mai multe despre tradițiile păpușăriei din Cehia.

   

  PROLOG

  Un bărbat locuiește singur în casa sa veche, într-un oraș mic, undeva în Olanda. Numele lui este Josef Svoboda. Soția sa a murit, iar fiul său locuiește cu familia în Canada. Josef nu își vede nepoții foarte des. Însă, recent, fiul său a obținut un loc de muncă în Marea Britanie, iar el și familia sa au decis să se mute acolo pentru câteva luni. Josef este fericit, deoarece acum își poate vedea familia mai des. În timp ce stau în casa bunicului lor, copiii descoperă o valiză veche în pod. Este un suvenir din copilăria lui Josef. Martor al unei evadări dramatice dintr-o țară mică din inima Europei în 1968. Vechea valiză ascunde un locuitor prețios – o veche marionetă Kašpárek.

 • TRADIȚII LEGATE DE PĂPUȘĂRIE

  Kašpárek este interesat de istoria familiei sale. Cât de veche este tradiția marionetelor în Cehia? Cine sunt rudele lui? Și cum se nasc marionetele? Hai să aflăm!

 • O VIZITĂ LA MUZEUL PĂPUȘĂRIEI DIN CHRUDIM

  Unde altundeva decât în ​​Muzeul de Păpuși și Marionete și-ar putea întâlni Kašpárek prietenii? Acest muzeu este situat în Chrudim, un oraș fermecător, situat la aproximativ 130 de kilometri est de Praga. Păpușăria are o tradiție lungă în acest oraș, unde în fiecare an se organizează un festival pentru păpușarii amatori.

  Într-o frumoasă zi de la începutul lunii decembrie, Kašpárek  a ajuns la muzeu, unde vizitatorii sunt întâmpinați de o marionetă-înger imensă care privește în jos din arcadele clădirii muzeului. Muzeul în sine are aproximativ 50.000 de articole în colecțiile sale. În plus, în afară de marionete, colecțiile includ, de asemenea, design-uri și modele, precum și piese, lucrări de artă tematice, afișe și programe, fotografii, înregistrări audio și video, materiale tipărite, manuscrise și alte documente de arhivă. Astfel, Kašpárek a hotărât să te ajute să ții minte câteva detalii importante.

  Adaptat după: https://www.puppets.cz/en

 • KAŠPÁREK ÎȘI FACE UN PROFIL FACEBOOK

  Rețele sociale precum Facebook, Instagram sau LinkedIn sunt un fenomen global important. Oamenii, țările, orașele, întreprinderile sau evenimentele au site-urile lor de socializare, deci, de ce nu poate avea și o marionetă propriul ei profil sau site? Așa că, nepoții lui Josef Svoboda i-au creat un profil Facebook marionetei lor mult-iubite.

 • EPILOG

  Am învățat un pic despre marionetele cehe în călătoria lui Kašpárek înapoi în vechea sa patrie. Domnul Trejtnar, celebrul păpușar contemporan, a menționat în interviul său că copiii cehi frecventează teatre de păpuși ca parte a educației lor. Imaginați-vă că sunteți invitați la o grădiniță pentru un spectacol. Trebuie să le prezinți copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani un basm scurt. Acum vei deveni singur stăpân al marionetelor. După ce ai terminat, nu uita să faci câteva fotografii frumoase din performanța ta sau un scurt videoclip și să-l împarți cu Kašpárek pe pagina sa de Facebook: https://www.facebook.com/kasparek.kasparek.568