Topic outline

 • Sinjska Alka – legătura dintre trecut și prezent


  Story freamework // Povestea-cadru

  Un cuplu de tineri căsătoriți și copilul lor de șase ani vor să viziteze Croația. Ei își iau bilete de avion și rezervă o cameră la un hotel din Split. Ei doresc să exploreze satele și orașele de provincie din împrejurimi, să facă cunoștință cu localnicii și să se familiarizeze cu tradițiile și obiceiurile locale. Citește mai departe pentru a afla ce s-a întâmplat cu ei în Croația. 

 • 1. Detalii despre Sinjska Alka

  Familia urmărea cu mare entuziasm întrecerea cavalerilor, numită Sinjska Alka, cu atât mai mult cu cât niciodată nu au mai văzut așa ceva. Devenind curioși, au decis să afle mai multe lucruri despre acest turnir, despre istoria și regulile acestuia.


 • 2. Bine ai venit la Korčula!

  După vizita la Sinj, unde au urmărit turnirul cavaleresc, familia se hotărăște să-și continue aventura și să descopere și alte comori ascunse ale Croației. De data aceasta, ei s-au dus să exploreze insula Korčula. Au închiriat o mașină, apoi s-au îmbarcat într-un feribot. Plimbându-se în centrul istoric, au văzut niște postere cu dansatori îmbrăcați în straie populare și cu sabie în mână. Lucrul acesta le-a trezit curiozitatea, așa că au luat bilete la spectacolul dansului tradițional cu săbii, numit Moreška.


 • 3. Suvenire faimoase

  La întoarcerea de la Split, familia se hotărăște să se oprească la un magazin local de suvenire pentru a le cumpăra prietenilor de acasă niște cadouri, care să-i amintească de Croația. Un anumit suvenir le-a atras, în mod special, atenția: un obiect în formă de inimioară, frumos decorat și plin de culori. Nu știau din ce era făcut, de aceea au întrebat-o pe vânzătoare. Ea le-a spus că acea inimioară este, de fapt, turtă dulce, care este specifică regiunilor din nordul Croației unde ea are o tradiție de secole întregi.


 • 4. Un carnaval local tradițional

  În ultima zi de călătorie, familia a hotărât să închirieze o mașină și să facă un drum de-a lungul liniei de coastă. Ei au vrut să exploreze părțile nordice ale coastei și să-și viziteze prietenii din Rijeka. Au vizitat împrejurimile, apoi au luat prânzul împreună cu prietenii lor. La prânz, prietenii lor le-au povestit despre carnavalul local și despre legenda bătătorilor de talangă din regiunea Kastav.


 • 5. Tradiția confecționării dantelei

  După vizita la Rijeka, familia mai avea timp pentru o ultimă mică excursie. Ei au ales să viziteze insula Pag pentru a afla mai multe lucruri despre cum se fabrică acele dantele superbe pe care le-au tot văzut în Croația.


 • 6. Sfârșitul incursiunii

  Este timpul ca familia să se întoarcă acasă. Toți membrii ei au avut parte de momente de neuitat. Călătoria făcută le-a adus multe bucurii și le-a oferit amintiri plăcute. Le-a plăcut timpul petrecut în Croația, mai ales pentru că au văzut locuri superbe și au aflat lucruri interesante despre cultura și obiceiurile croate. Își doresc să mai revină în Croația, ca să se poată bucura, din nou, de soare, de mare, de mâncărurile locale și de bogatul patrimoniu cultural pe care îl are această țară frumoasă.

  Salutări din Croația!