Topic outline

  • Neaizmirstamas brīvdienas Studnicē

     

                                                               (Foto: www.obecstudnice.cz  ar autoru laipnu atļauju)

    Stāsta struktūra

    Jūs pavadīsiet laiku kopā ar Erasmus apmaiņas programmas studentiem, kuri plāno apciemot vienu no savām čehu studiju biedrenēm Annu. Viņas ģimene dzīvo fermā Studnicē, mazā ciematiņā Bohēmijas- Morāvijas kalnu apvidū, un šis ciematiņš ir slavens ar savām vairāk kā 700 gadus senajām tradīcijām. Studentiem nav ne jausmas, kas viņus sagaida, un priekšā ir daudzi pārsteigumi kā viņiem, tā jums. Sekojiet uzdevumiem, un uzzināsiet interesantu stāstu!


    • Uzaicinājums

      Kiāra, kas ir no Itālijas, ir kopā ar savu labāko draudzeni Jaru no Brazīlijas, ar Onni no Somijas, Alisi no ASV un Antonio no Spānijas. Jaunieši pavada laiku mājīgā kafejnīcā Brno centrā. Šī pilsēta uzskatāma par Čehijas studentu galvaspilsētu. Ir eksāmenu laiks, un visapkārt valda nemiers un kņada. Visi ar nepacietību gaida ierodamies Jasmīnu, vācu studiju biedreni, un Annu, studenti no Čehijas. Šīs meitenes ir iesaistījušās mobilitātes programmā, un nupat noslēdz savu apmaiņas kursu viena semestra ietvaros Masarikas universitātē. „Sveiki, draugi, vai jau ilgi gaidāt?” atskan Annas un Jasmīnas balsis. Abas ir sasārtušiem vaigiem no steigas un februāra sala. „Nav tik traki, nesen kā ieradāmies.” „Klau, kādi ir jūsu nākamo brīvdienu plāni”, vaicā Anna. „Kas tad nu? Vai jums kas labs padomā?”

      „Gribētu jūs uzaicināt apciemot mūsu ģimenes fermu un pieredzēt ko nebijušu. Nākamajā piektdienā paredzētas cūku bēres. Tās iezīmē tradicionālos čehu svētkus. Mēs tos saucam „zabíjačka”. Tas ir laiks, kad sanāk kopā radi un draugi. Būtu ļoti jauki tur redzēt arī jūs. Tādā gadījumā jums tur jāuzkavējas līdz svētdienai, jo sestdien ciematā notiek tradicionālais „Masopust”. Tā ir tradīcija, kas tiek nodota no paaudzes paaudzei jau miljoniem gadu! Tā dažus gadus atpakaļ pat tika iekļauta UNESCO Nemateriālo kultūras vērtību sarakstā. Vai jūs gribētu atbraukt? Būs jautri!”

      „Skan vareni!” „Ak vai!” „Nevaru vien sagaidīt!” – atskan no jauniešu bariņa.

      „Anna, diemžēl es esmu vegāne”, ieminas Jasmīna. „Turklāt nākamajā piektdienā man jākārto pēdējais eksāmens. Tā nu neņemiet ļaunā, draugi, ka tā iznācis. Bet jums jāievieto bildes Instagramā, lai varu kaut vai tādā veidā būt ar jums kopā. Tikai, lūdzu, bez cūciņu slepkavošanas!”


    • Ceļojums

      Lai uzzinātu, kas notika vēlāk, izlasiet stāstu un pildiet uzdevumus.


    • Cūku bēres- ne priekš vegāniem

      Agrā rīta stundā pagalms murdēja no cilvēkiem: ģimene pilnā sastāvā, daži draugi un miesnieks. Pirms viesu ierašanās cūka jau bija nokauta un asinis notecinātas. Asinis bija rūpīgi savāktas, un saimniece tās maisīja lielā traukā. Tās vēlāk tiks izmantotas desu gatavošanai un zupai. Cūka tika novietota lielā koka vannā. Miesnieks tās rumpim lēja virsū verdošu ūdeni, lai noplaucētu nost sarus. Onni un Antonio palīdzēja noskrāpēt sarus no cūkas ādas ar speciālu rīku. Notīrītā cūka pēc tam tika piekārta kājām gaisā pie metāla trijkāja. Tad miesnieks to uzšķērda un izņēma iekšas. Pēc tam cūka bija pamatīgi jāmazgā. Tad no ķermeņa tika atdalīta galva, speķa kārta ap vēderu un priekškājām. Katra cūkas ķermeņa daļa tiks izmantota. Piemēram, zarnas un kuņģis tiks izlietoti desu un galvassiera gatavošanai. Pirms pildīšanas tie kārtīgi jāmazgā. Bet nu pienācis laiks doties uz virtuvi.


    • Virtuvē

      Lai uzzinātu, kas notika tālāk, izlasiet tekstu un pildiet uzdevumus!


    • Sarkanie un melnie

      Pēc bagātīgām brokastīm Anna un draugi devās uz ciemata pļaviņu. Tur valdīja īsta kņada! Pūtēju orķestris uzstājās ar tradicionālu mūziku, jauni un veci vīri bija tērpušies krāsainās un smieklīgās maskās. Visapkārt desmitiem skatītāju, smiekli, dziesmas, jautras sarunas. Laiks bija visai auksts, un tā nu teju ikviens centās sasildīties ar malciņu slivovice jeb tradicionālo plūmju degvīnu. Kad pulkstenis nosita devīto stundu, Salmu vīrs ar govs raga pūtieniem ievadīja pasākumu. Pūtieni atskanēja tik reizes, cik masku piedalījās gājienā. Tad bija laiks uzsākt parādi. Priekšā ir nogurdinoša diena, jo jāapciemo ikviena māja,- ne tikai pašā ciematā, bet arī tā nomalēs. Vienīgais izņēmums ir mājas, kur valda sēras dēļ kāda nesen miruša ģimenes locekļa. Pirmā māja, kur ieradīsies parādes dalībnieki, ir ciemata mēra nams. Ķekatniekiem jālūdz mēram oficiāla atļauja gājiena norisei.


    • Zirga sodīšana, nogalinot

      Pēc tam, kad pēdējais nams ir beidzot apciemots, pēdējie danči izgriezti, pēdējie slivovice malciņi izdzerti, ciemata iedzīvotāji un viesi sapulcējas bijušās skolas ēkas pagalmā. Nu ir jāsoda zirgs. Viens no Ebrejiem lasa galīgo apsūdzību, kur ir minēti visi zirga izdarītie „grēki” pēdējā gada laikā. Kamēr apsūdzība tiek lasīta, zirgs cenšas izlauzties no apkārtesošo masku loka. Visbeidzot nabaga zirgam tiek pasludināts nāves spriedums. To izpildīs viens no zirgu uzpircējiem, pēc tam zirgs tiks novietots uz nestuvēm un aiznests prom. Orķestris izpilda sēru maršu. Un te pēkšņi zirgs ar draisku lēcienu ir ārā no nestuvēm, un visi smiedamies dodas uz vietējo krodziņu, kur sākas jautra ballīte.

      Anna ar draugiem nedrīkst palaist garām ko tādu. Ballīte turpinās līdz pat pusnaktij. Tad seko katra masku parādes dalībnieka solo deja. Pēc tam masku parādes tērpi tiek novilkti, iepakoti, un tie gaidīs nākamā gada Ķekatas.





      (Avots: www.obecstudnice.cz    ar autoru laipnu atļauju)


    • Pregón, Carnivale, Mardi Gras, Laskiaistiistai

      Nākamajā dienā ap pusdienlaiku ģimene un viesi sapulcējās uz gardu maltīti. Viņi baudīja vistas zupu ar mājās gatavotām nūdelēm un ceptu cūkgaļu ar kāpostiem un klimpām.

      „Kā jums patika vakardienas Ķekatas?” vaicāja Annas mamma ar platu smaidu sejā.

      „Ak vai, tas bija vareni! Nevaru vien sagaidīt, kad varēšu draugiem pastāstīt, kā mums gāja!” atbildēja Onni. „Arī pie mums atzīmē pēdējo dienu pirms Lielā gavēņa sākuma, bet tas drīzāk atgādina svinības par godu ziemai.”

      „Un pie mums Amerikā svin Mardi Gras”, piebilda Alise, un turpmākās divas stundas virtuvē norisinājās dzīvas debates par dažādām vietējām karnevālu tradīcijām.


    • Nobeigums

      Vēlāk pēcpusdienā grupiņa Erasmus studentu devās prom no Studnices, lai atgrieztos Brno. Viņus jau gaidīja vācu draudzene Jasmīna, degdama nepacietībā uzklausīt piedzīvojumu stāstus par karnevāla brīvdienām. Arī viņai bija, ko pastāstīt.  Bija nokārtots pēdējais eksāmens!