Topic outline

  • Colinde, obiceiuri și tradiții legate de Anul Nou în Transilvania


    Foto: Csúcs Péter

    CAPSULA TIMPULUI

    O echipă de constructori pregătea un teren pentru a începe lucrul în luna următoare. În timp ce săpau, au dat ce un obiect neobișnuit. Nu au știut ce este, așa că l-au dus la muzeu. Acolo, și-au dat seama că este vorba de o capsulă a timpului. Când au deschis-o, cu toții au fost surprinși de ceea ce au găsit înăuntrul ei. După cele apărute în presa locală, capsula conținea o colecție de colinde maghiare și românești, dar și o descriere detaliată a obiceiurilor și tradițiilor din perioada dintre Advent și Bobotează.

  • TRADIȚII DE IARNĂ ROMÂNEȘTI

    După o examinare atentă a textelor din capsula timpului, angajații muzeului au decis să publice o carte cu o colecție de colinde, obiceiuri și tradiții maghiare și românești legate de Crăciun și Anul Nou. Mai jos, găsești un fragment despre obiceiurile românești.


  • TRADIȚII MAGHIARE LEGATE DE SĂRBĂTORILE DE IARNĂ

    În timp ce primul volum al cărții a avut ca temă obiceiurile și tradițiile românești legate de Crăciun și de Anul Nou, cel de al doilea a inclus elemente de cultură maghiară. Pentru a marca momentul, muzeul a organizat o conferință de presă pentru a anunța publicarea volumelor. Unul dintre folcloriștii muzeului a fost invitat la un post de radio local pentru a vorbi despre proiect.


  • Patiserii tradiționale

    După ascultarea interviului la radio, o bătrână dintr-un sat și-a vizitat nepoata care lucra la muzeu și i-a oferit diferite detalii legate de obiceiurile de Crăciun din Transilvania. Ea a descris vremurile din copilăria ei, când umbla la colindat și delicioasele patiserii oferite ca răsplată de gazde. Una dintre favoritele ei fusese cozonacul cu mac, o patiserie specifică, realizată mai ales de Crăciun.


  • CONCURS

    După publicarea celor două volume cu colindele și descriere obiceiurilor și tradițiilor de iarnă din Transilvania, echipa muzeului a organizat un concurs pentru comunitatea locală. Concursul a constat în descrierea unui obicei / unei tradiții vechi de Crăciun sau Anul Nou.


  • REÎNGROPAREA CAPSULEI TIMPULUI

    După cum s-a văzut, capsula a conținut date inestimabile în legătură cu Crăciunul și Anul Nou. După digitalizarea întregului material, documentele au fost depuse în capsulă, care a fost reîngropată în locul în care a fost găsită, sub viitoarea școală primară!