Topic outline

 • Lengyel karácsony


  A karácsonyi csoda

  Jan idős lengyel férfi, aki Wrocławban él. Karácsonyra elutazik Angliába, hogy a lányával és két unokájával töltse az ünnepet. A lánya már régóta Angliába költözött, ott dolgozik. Jan csodálatos történeteket mesél az unokáinak a lengyel karácsonyi szokásokról. Tarts velünk a történet során és fedezd fel velünk a karácsonyi örömöket!


  • Az érkezés…

   December 23-a volt. Hullott a hó és csillogtak a hópelyhek az utcai lámpa fényében. Jan leszállt a reptéri buszról és beült egy taxiba. Sokan jártak az utcán, mindenki tele táskákkal, ajándékokkal. Jan már 8 órája utazott és fáradt volt. 100 kilométert vezetett reggel, hogy odaérjen a reptérre, majd két óra várakozás után felszállt a repülőgépre. A repülés nem tartott sokáig, de Jan utálta a repülést és minden perc szenvedés volt számára. Miután leszállt a gépről, még két órát várt a reptéri buszra, amely bevitte őt a központba.

   De végre megérkezett. Megállt a taxi, ő fizetett, azután kiszállt és kivette az autó csomagtartójából a bőröndjét. Átment az úton, és egy egyszerű kis fehér ház kapujában állt meg. Hirtelen izgatott lett. Évek óta nem látta az unokáit. Mély levegőt vett és becsengetett. 


  • A kapuban…

   Nagy sürgés-forgás volt a házban. Hallotta, ahogy az egyik lány kiáltja: – Anya, anya! Valaki van a kapuban! A kutya ugatott. Várta, hogy valaki kinyissa neki a kaput. Bámulta a házat. Nem volt nagy, de kedvesnek tűnt. A ház előtt, a járda mellett, karácsonyi égőkkel díszített bokrok sorakoztak. Az udvaron két hóember, az egyik műanyagból, a másik hóból. Néhány lépcső vezetett az ajtóig. Jan félt egy kicsit, hogy elcsúszik a havas lépcsőn. Az ajtón egy felirat állt. Cérnára fűzve lógtak a betűk – Boldog karácsonyt! – olvasta Jan.  Volt még egy felirat az ajtón, színes ceruzával írt szöveg egy fehér papírlapon. A kapuból nézve túl messze volt, Jan nem tudta elolvasni.

  • Légy te is milliomos!

   - Nagyapa, nagyapa!

   Kiabálva futott két kislány a kapu felé. Kinyitották a kaput és a nagyapa nyakába ugrottak. Jan kitárta a karját és szorosan megölelte a két kislányt. Anna és Mária, a két unoka, megfogták nagyapa kezét és húzták befelé a házba. Ekkor megjelent az ajtóban egy negyven év körüli nő. 

   - Szia, apa!

   Jan, letette a bőröndöt az ajtóban és megpuszilta Mártát, egytlen lányát. Márta egyetemre jött ide, de aztán sosem ment haza Lengyelországba. Itt ismerte meg férjét, Jack-et és született két kislányuk. Jannak nagyon hiányzik Márta és ahányszor tudja, meglátogatja őket. Ők ritkán mennek haza. 

   - Gyere be, apa! – mondta Márta és bevitte a bőröndöt. 

   A lányok a nappaliba vezették Jant. A tévében épp a Legyen Ön is Milliomos műsor ment. Anna, a nagyobbik unoka bement a konyhába, hogy teát főzzön a nagyapjának. 

   - Apa, a mai műsorban Lengyelországgal kapcsolatos kérdések lesznek. Vajon tudnál válaszolni az összesre? – kérdezte Márta.

   - Hát hogyne tudnék! Jobban, mint ők! – felelte Jan nevetve és felhangosította a tévét. 

  • Álmatlan éjszaka

   Este volt. Jan a lánya vendégszobájában feküdt, de nem tudott elaludni. Az unokákra gondolt. Milyen gyorsan megunták a kvízjátékot, pedig a lengyel kultúrához kapcsolódó kérdések nagyon érdekesek voltak...de úgy tűnik, a lányok számára nem volt érdekes. Nem érdekli őket a lengyel kultúra? Miért nem érdekli őket Lengyelország? Jan szomorúan bámult a sötétbe. Fájtak ezek a gondolatok.

  • Reggeli ötletek

   Reggel 7 óra volt. Jan bement a konyhába. A lánya már ott ült az asztalnál, egy forró kávé mellett és újságot olvasott.

   Jó reggelt, apa! Kérsz kávét? – kérdezte mosolyogva.

   Igen – felelte Jan és leült ő is az asztalhoz.

   Fáradtnak tűnsz. Nem aludtál jól?

   Nem tudtam aludni – felelte Jan. – A lányokon gondolkoztam. Nem nagyon érdekli őket a lengyel kultúra, a szokások…pedig te abban nőttél fel.

   Hát, nem tudjuk kényszeríteni őket.

   Tudom, tudom…de ki kellene találnunk valami érdekeset…

   Van egy ötletem – mondta Márta.

  • A titkos „fegyver”

   Délután szól a csengő és Riya néni áll a kapuban. Ő volt Márta titkos „fegyvere”. Riya néni Márta kolleganője, és mielőtt Angliába költözött, 3 évet élt Lengyelországban. A lányok imádták Riya nénit, ezért is gondolt Márta rá.

   Ott ültek mind a nappaliban, teát ittak és beszélgettek. A lányok Riya néni mellé ültek és figyeltek. Ekkor Jan megszólalt:

   – Hallottam, hogy Ön is élt Lengyelországban.

   – Igen – felelte Riya. Nagyon szerettem azt a helyet! Ott töltöttem életem legszebb karácsonyát.

  • Sütés, főzés

   Miután Riya néni elment, Jan bement a konyhába, hogy megfőzze a céklalevest karácsonyra. Éppen a hozzávalókat gyűjtötte az asztalra, amikor apró lépéseket hallott a háta mögött. Anna volt, a kisebbik unoka.

   Mit csinálsz, nagyapa? – kérdezte a lány kíváncsian.

   Levest főzök – mosolygott Jan.

   Milyen levest?

   Céklalevest.

   Ó, azt Riya néni is mindig emlegeti.

   És anya kedvenc karácsonyi étele is.

   Segíthetek neked?

   Persze. Tegyél kötényt és figyelj…

  • Házi feladat

   Jan a főzés után a kanapén ült és pihent. Örült, hogy Anna segített neki főzni, de nem akarta aztán a végén megkóstolni a levest. Nem fogja erőltetni, egyszerre csak egy lépés. Kis idő múlva odajött Mária, a nagyobbik lány.

   Nagyapa, segítesz nekem házi feladatot írni?

   Miről kell írnod?

   Hogy hogyan ünneplik a világon a karácsonyt. Gondoltam, írnék a lengyel karácsonyról, mert az különleges lesz.

   Jól van, mesélek neked. Hozz egy papírt.

  • A legszebb karácsonyi ajándékok

   Elérkezett a szenteste. Vacsora után mindenki pihent. A lányok az új játékaikkal játszodtak. Jan örült, hogy tetszett az ajándék a lányoknak. Boldog volt, hogy együtt tölthette velük a karácsonyt.

   Nagyapa, honnan vásároltad ezeket a szép ajádékokat? – Anna egy kötött sálat és sapkát tartott a kezében. – Ezeket is Lengyelországból hoztad?

   Igen – felelte Jan. – Wrocławban a karácsonyi vásárban vettem őket. Nagyon szép dolgokat lehet ott kapni.


  • Elmúlt karácsony…

   Jannak haza kellett menni. Elköszönt a lányától, megölelte az unokákat és felült a buszra, ami a reptérre vitte. Még egy utolsót intett nekik, ahogyan a busz kifordult a parkolóból. Kezében tartotta a képeslapot, amit lányok rajzoltak neki. Jó volt együtt tölteni velük a karácsonyt. Örült, hogy sikerült az unokáiban felkelteni az érdeklődést a lengyel szokások iránt. Most már nyugodtan ült a buszon és pihent egy kicsit a repülés előtt. Elővett a táskájából egy Sudoku füzetet. Azzal mindig gyorsabban telt az idő.