Topic outline

 • Suiti és līv kulturális terek Lettországban

  Mit tudsz az UNESCO által elismert, lettországi szellemi kulturális örökségről?

  Négy cserediák, Dilnoza, Greta, Jana és Alexander, élénk beszélgetést folytat egy egyetemi kávézóban. Úgy tűnik, aggódnak valamiért. Anna, egy helyi egyetemista, odajön hozzájuk.

  Anna: Sziasztok! Mi a helyzet? Min gondolkodtok? Segíthetek?

  Dilnoza: –Hát, elkelne egy kis segítség! Egy projektmunka keretében be kell mutatnunk az UNESCO listáján található lettországi szellemi kulturális örökséget, és fogalmunk sincs, hol kezdjük!

  Anna: –Ó, ez egyáltalán nem jelent gondot! Menjünk a könyvtárba, és intézkedünk! Először néhány alapvető információt keresünk az UNESCO weboldalán, aztán…

   Hogy megtudd, mi történt, hogyan boldogultak az egyetemisták, oldd meg az alábbi feladatokat! A feladatok összefüggnek egymással.

 • 1. rész: Fogjunk neki!

  Greta: –Köszönjük, Anna, sokat segítettél nekünk! Most már értjük a kulturális örökség fogalmát és elkezdhetünk dolgozni a projektünkön!

  Jana: –Nagyon tetszett az UNESCO interaktív weboldala! Nagyon sok hasznos információt tartalmaz! Sokat tanulhattunk belőle!

  Dilnoza: –Ez így igaz! Még a saját országomról sem tudtam valami sokat, nem beszélve Európa többi országáról!

  Anna: –Örülök! Ha további segítségre lenne szükségetek, keressetek a diáktanácsnál!

  Alexander: –Rendben. Köszi! Nos, mivel folytatjuk? Üljünk le ötleteket gyűjteni?

 • 2. rész: Mit nyújthat a suiti és a līv kultúra?

  Az egyetemisták csoportokba szerveződtek, és mindkét csoport Lettország más és más szellemi örökségén kezdett el dolgozik. Jana és Greta úgy döntöttek, hogy a suiti kulturális térségről keresnek információkat, Dilnoza és Alexander pedig a līv kulturális térről. Abban egyeztek meg, hogy egy héttel később találkoznak az egyetemi könyvtárban, és majd megosztják egymással az információkat.

  Végezd el az alábbi feladatokat, és derítsd ki, mit fedeztek fel a cserediákok!


  A suiti kulturális tér

 • 3. rész: Itt az ideje körbehordozni a barátainkat!

  A megegyezés szerint a hallgatók a könyvtárban találkoznak, hogy megbeszéljék, ki hogy haladt a munkával. Egymásnak bemutatják az újdonságokat és úgy döntenek, hogy elegendő információt gyűjtöttek a tervezett prezentációhoz. Útban a könyvtár fele találkoznak Annával. Ezúttal ő aggódik valami miatt.

  Alexander: Szia, Anna! Meg szeretnénk köszönni neked az ötleteket! Nemsokára elkészül a projektünk!

  Anna: Sziasztok! Ez jó hír!

  Jana: Mi a gond, Anna? Úgy tűnik, valami nincs rendben!

  Anna: Ezúttal én vagyok bajban! Egy csoport litván diák látogat el hozzánk, és kell szerveznünk nekik egy kétnapos kirándulást. Ez gondot jelent a diáktanácsnak, mert a litván csoportok gyakran látogatnak el hozzánk és már láttak szinte mindent a környéken.

  Dilnoza: Ne aggódj! Mi majd segítünk neked! Oly sok mindent megtudtunk a suiti és lív kulturális térről, hogy könnyedén megtervezzük a kétnapos kirándulást!

  Anna: Köszönöm! Az tényleg nagy segítség lenne!

 • Mutassuk be a projektet!

  Két héttel az egyetemi kávézóban tartott első beszélgetésüket követően, Anna ismét találkozik a cserediákokkal. Ezúttal elégedettnek és nyugodtnak tűnnek mindannyian.

  Anna: Sziasztok! Köszönöm, hogy segítettetek a litván barátaink számára megszervezni a kirándulást! Nagyon élvezték! És hogy sikerült a projektmunkátok?

  Alexander: Nagyon jól, köszönjük! Sikerült teljesíteni a feladatot, és sok hasznos dolgot megtudtunk. Gyere el holnap, és nézd meg bemutatónkat! Reggel 9.00-kor lesz a 410-es teremben.

  Anna: Köszönöm a meghívást! El fogok jönni, és szorítok majd nektek!

  Most segíts a hallgatóknak a lív kulturális tér bemutatásában! Használd a modul során szerzett információkat!