Topic outline

 • Nepozabni vikend v Studnicah

  ff fff

  Zgodba

  Spremljali boste skupino študentov projekta Erasmus, ki so na obisku pri svoji prijateljici študentki Anni. Annina družina živi na kmetiji v Studnicah, majhni vasi v Češko-moravskem višavju, ki je znana po tradicionalnih dogodkih, starih več kot 700 let. Študenti še ne vedo, kaj lahko pričakujejo, in zanje bo vse, tako kot tudi za vas, presenečenje. Po vrsti sledite nalogam v nadaljevanju in spremljajte potek zgodbe!


  • Vabilo

   Chiara iz Italije s svojimi najboljšimi  prijatelji Yarom iz Brazilije, Onni iz Finske, Alysio iz ZDA in Antoniom iz Španije sedi v lepem kava baru v središču Brna, glavnega študentskega mesta Republike Češke. Poteka izpitno obdobje in vsem se nekam mudi. Čakajo svoji prijateljici Yasmin, študentko iz Nemčije, in Anno, študentko iz Češke. Vsi namreč sodelujejo v programu mobilnosti in zaključujejo semester na izmenjavi na Univerzi Masaryk. "Hej, družba! Že dolgo čakate?" vprašata Anna in Yasmin, medtem ko se v naglici približujeta njihovi mizi, obe rdeči v lica zaradi hladnega zimskega vremena. "Ne, komaj smo prišli." "Poslušajte! Ste naslednji vikend prosti?" vpraša Anna. "Smo, zakaj? Si kaj načrtovala?"

   "Rada bi vas povabila na našo družinsko kmetijo, da doživite nekaj neverjetnega. Naslednji petek bomo imeli koline, zaklali bomo prašiča. To je tradicionalni češki praznik. Imenujemo ga “zabíjačka”. Ob tej priložnosti se zbere vsa družina, pridružijo pa se nam tudi prijatelji. Bila bi zelo srečna, če bi prišli. In ostati morate do nedelje, ker bo v soboto v naši vasi potekal tradicionalni “Masopust”(karneval). Mislim, da se ta tradicija prenaša iz generacije v generacijo že stoletja. Vpisana je celo v Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Boste prišli? Uživali boste, zelo je zabavno!"

   "Zveni super!" "Odlično!" "Komaj čakam!" odgovarja družba.

   "Anna, žal mi je, toda saj veš, da sem veganka," odgovori Yasmin. "In naslednji petek imam zadnji izpit. Zelo mi je žal, toda tokrat moram to preskočiti. Lahko pa objavite slike na Instagramu, da vas lahko spremljam! Toda prosim vas, brez slik ubijanja ubogega prašiča!"


  • Pot

   Da bi zvedeli, kaj se je zgodilo v nadaljevanju, preberite zgodbo in rešite naloge pod njo.


  • Ni za vegane - koline

   Zgodaj zjutraj je dvorišče polno ljudi: vsa družina, nekaj prijateljev in mesar. Preden so obiskovalci prišli, je svinja že bila ustreljena z nabojem v glavo in je izkrvavela. Kri so skrbno zbrali v velikem loncu in ena izmed žensk jo je mešala. Kasneje jo bodo uporabili za krvavice in juho. Potem so svinjo dali v veliko leseno kad. Mesar jo je  posipal s smolo v prahu in jo  prelil z vrelo vodo, da ji je osmodil dlake. Onni in Antonio sta pomagala ostrgati dlako s posebnimi “zvonovi”. Nadalje so svinjo obesili obrnjeno z glavo navzdol na kovinsko stojalo. Po tem jo je mesar razparal in ji odstranil notranje organe. Nato so morali svinjo dobro očistiti, ji odsekati glavo, pobrati salo s trebuha in ji odrezati prednje noge. Vsak del svinje se izkoristi. Čreva in želodec uporabijo za ovoj za klobase ali tlačenko, zato jih morajo dobro očistiti. Zdaj je čas za premestitev v kuhinjo.


  • V kuhinji

   Da bi izvedeli več o tem, kaj se je zgodilo v nadaljevanju, preberite zgodbo in rešite naloge pod njo.


  • Rdeči in črni

   Po bogatem zajtrku so Anna in njeni prijatelji odhiteli v vaški park. Tam je že bilo mnogo ljudi. Pihalna godba je že igrala tradicionalne pesmi, mlajši in starejši moški iz vasi so  nosili vesele pisane kostume. Na desetine gledalcev se je smejalo, pelo skupaj z godbo, se pogovarjalo. Bilo je kar hladno, tako da so se obiskovalci skušali pogreti s šilcem slivovice (tradicionalno slivovo žganje). Ob devetih je Strašilo pihnilo v bikov rog tolikokrat,  kot je bilo mask, in procesija se je začela premikati. Čaka jih namreč naporen dan, saj morajo obiskati vsako hišo ne samo v vasi, ampak tudi v sosednjih zaselkih. Preskočijo se samo hiše, v katerih žalujejo za umrlimi svojci. Začno pri županu: procesija mora namreč dobiti dovoljenje za to, da gre na pot.


  • Ubijanje Kobile

   Po obisku zadnje od stotine hiš, po odplesanem zadnjem plesu in popitem zadnjem kozarčku slivovice se vaščani in obiskovalci zberejo pred zgradbo bivše šole. Ubiti morajo Kobilo. Eden izmed Židov bere „zadnjo voljo“ (oporoko), v kateri našteva grehe, ki jih je Kobila med letom naredila. Med branjem skuša Kobila pobegniti, toda kazen je sprejeta. Ritualno jo usmrti eden izmed Konjedercev, nato jo da na nosila in odnese. Pihalna godba igra posmrtni marš. Naenkrat Kobila smejoč se skoči z nosil  in vsi pohitijo v lokalni gostišče, kjer se začne vesela zabava.

   Anna in njeni prijatelji tega niso mogli zamuditi. Plesali in zabavali so se do polnoči. Sledil je solo ples vsakega člana parade. Po tem plesu se kostumi pospravijo in čakajo naslednji karneval.

   hh


  • Pregón, Carnivale, Mardi Gras, Laskiaistiistai

   Naslednji dan opoldne so se družina in obiskovalci zbrali na okusnem kosilu. Uživali so v kokošji juhi z domačimi rezanci in tipični češki svinjski pečenki z zeljem in cmoki.

   "Ste včeraj uživali na karnevalu?" je vprašala nasmejana Annina mama.

   "O da, smo! Bilo je genialno. Komaj čakam, da doma vse to povem prijateljem," je odgovoril Onni. "Tudi mi imamo festival, in to zadnji dan pred začetkom velikega posta, toda to je bolj praznovanje zime."

   "Mi v ZDA pa imamo Mardi Gras," je rekla Alysia in naslednji dve uri je  vesela debata o nacionalnih karnevalskih tradicijah odmevala po kuhinji.


  • Konec

   Pozno popoldne je skupina študentov erazmovcev zapustila Studnice in se vrnila v Brno. Njihova prijateljica, Nemka Yasmin, jih je že željno pričakovala, da bi slišala zgodbe s karnevala. Imela pa je tudi dobre novice za svoje prijatelje. Opravila je zadnji izpit!