Topic outline

 • Zgodba ročne lutke

  hh

  Geslo:

  “Jaz sem lutka. Skozi stoletja se je moja oblika spreminjala, vendar pa so imele vse oblike nekaj skupnega - oživim lahko samo z vašo pomočjo. Živa sem le, če me vzamete v roke. Govorim le, če mi posodite glas. Brez vas sem brez življenja in tiha, skupaj pa lahko izkusiva tisoč in eno zgodbo.”

  Zgodba

  Sledili bomo zgodbi stare ročne lutke Pavlihe, ki je leta 1968 dramatično zbežala iz Češkoslovaške in se zmagoslavno vrnila domov, kjer želi odkriti svoje korenine. Spremljali bomo Pavliho in spoznavali tradicijo lutkarstva na Češkem.

   

  Prolog

  Moški sam živi v stari hiši v majhnem kraju nekje na Nizozemskem. Njegovo ime je Josef Svoboda. Žena mu je umrla, sin pa z družino živi v Kanadi. Josef svojih vnukov ne vidi pogosto. Ker je njegov sin pred nedavnim dobil začasno delo v ZK, se je družina odločila, da se bo za nekaj mesecev preselila. Josef je tega zelo vesel, saj bo sina in njegovo družino lahko videl pogosteje. Ko so vnuki pri dedku na obisku, na podstrešju odkrijejo star kovček. To je spominek Josefovega otroštva. Priča dramatičnega pobega iz majhne države v srcu Evrope leta 1968. Star kovček skriva dragocenega stanovalca - staro ročno lutko Pavliho.  


 • Tradicija lutkarstva

  Pavliho zanima zgodovina njegove družine. Kako dolgo tradicijo ima lutkarstvo na Češkem? Kdo so njegovi sorodniki? In kako nastanejo lutke? Pa poglejmo!


 • Obisk muzeja lutkovne kulture Chrudim

  Kje bi sicer lahko Pavliha srečal večino svojih prijateljev, če ne v muzeju lutkovnih kultur? Muzej se nahaja v Chrudimu, očarljivem mestu okrog 130 km vzhodno od Prage, ki ima dolgo tradicijo lutkarstva - festival amaterskih lutkarjev tukaj poteka vsako leto. 

  Bil je prijeten dan v začetku decembra. Obiskovalce je sprejela velika lutka angela, ki je gledal navzdol z arkad muzejske zgradbe. Muzej ima v svojih zbirkah približno 50 tisoč razstavnih predmetov. Poleg lutk zbirke  vključujejo še primerke nize dizajnov, umetna dela z lutkovno tematiko, posterje in programe, fotografije, zvočne in videoposnetke, tiskano gradivo, manuskripte in druge arhivirane dokumente. Pavliha je želel svojo izkušnjo deliti z Vami, zato je pripravil powerpoint predstavitev.


 • Pavliha si uredi Facebook profil

  Družbeni mediji, kot so Facebook, Instagram ali LinkedIn, so pomemben globalni pojav. Ljudje, države, mesta, podjetja ali dogodki imajo svoje strani na družbenih omrežjih, zakaj ga torej ne bi imela lutka? Vnuki Josefa Svobode so ustvarili Facebook profil za njihovo ljubljeno ročno lutko.


 • Konec zgodbe

  Medtem ko smo spremljali Pavliho na njegovem potovanju v domovino, smo se nekaj naučili o češkem lutkarstvu. Gospod Trejtnar, znan sodobni lutkar, je v svojem pogovoru omenil, da češki otroci pogosto obiščejo lutkovno gledališče kot del izobraževanega procesa. Predstavljajte si, da Vas povabijo v vrtec, da bi predstavili kratko pravljico otrokom, starim od 3 do 6 let. Sedaj boste Vi postali mojster lutk. Ne pozabite poslikati predstave ali mogoče celo posneti kratkega filmčka. Slike in/ali videoposnetek lahko delite s Pavliho na njegovi Facebook strani: https://www.facebook.com/kasparek.kasparek.568