Topic outline

  • UN WEEKEND DE NEUITAT LA STUDNICE

      

    (Imaginele au fost utilizate cu permisiunea: www.obecstudnice.cz)

     CADRU

    Vei însoți un grup de studenți Erasmus care își vizitează una dintre colegele lor de studiu din Cehia, Anna. Familia Annei trăiește la o fermă din Studnice, un mic sat din Colinele Ceho-Morave (Boemo-Morave), care este renumit pentru un eveniment cu o tradiție veche de peste 700 de ani. Studenții nu știu încă la ce să se aștepte și va fi o mare surpriză și pentru ei și pentru tine. Urmați sarcinile de pe această pagină în ordinea lor, în timp ce spun o poveste!

    INVITAȚIA

    Chiara din Italia, împreună cu cea mai bună prietenă a ei Yara din Brazilia, Onni din Finlanda, Alysia din SUA și Antonio din Spania stau într-o cafenea din centrul orașului Brno, orașul studențesc al Cehiei. Locul este foarte aglomerat, pentru că studenții se află în sesiune. O așteaptă pe Yasmin, colega lor de studii din Germania și pe Anna, care este colega lor din Cehia. Sunt studenți ai programului de mobilitate Erasmus care își termină schimbul de un semestru la Universitatea Masaryk.

    – Bună, dragilor! Așteptați de mult timp? au întrebat Anna și Yasmin, roșii la față din cauza frigului și a grabei.

    – Nu. Tocmai am ajuns.

    – Ascultați! Sunteți liberi weekendul viitor? a întrebat Anna.

    – Nu prea. De ce? Ai vreun plan?

    – Aș dori să vă invit să veniți cu mine la ferma familiei noastre și să experimentați ceva uimitor. Vinerea viitoare va fi sacrificarea porcului. Este un fel de sărbătoare tradițională cehă. O numim „zabíjačka”. Este un moment în care familia și prietenii se reunesc. Deci, aș fi foarte încântată dacă ați putea veni. Și trebuie să stați până duminică, deoarece sâmbătă este un carnaval tradițional, „Masopust”, în satul nostru. Cred că e o tradiție transmisă din generație în generație foarte veche. A fost chiar adăugată la lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO acum câțiva ani. V-ar plăcea să veniți? O să vă placă. Este distractiv.

    – Sună mișto!, Ouau!, Abia aștept să mergem!, s-a auzit de prin mulțime.

    – Anna, îmi pare rău, dar știi că sunt vegană, a răspuns Yasmin. Și ultimul meu examen e vinerea viitoare. Îmi pare rău, dragilor, dar nu pot să merg de data asta. Dar să postați neapărat imagini pe Instagram, ca să pot urmări. Dar nu cu uciderea bietului porc, vă rog.

  • CĂLĂTORIA

    Este joi la prânz și Yara Chiara, Onni, Antonio și Alysia se întâlnesc în fața stației centrale. Au decis să ia un tren spre Hlinsko, iar tatăl Anei îi va aștepta la gară, întrucât nu există nicio legătură directă către Studnice. Tinerii se îndreaptă către casa de bilete.

    – Cinci bilete la Hlinsko, vă rog.

    – Pardon?

    – Cinci bilete la Hlinsko, vă rog.

    – Doar dus sau dus-întors?

    – Dus-întors, vă rog. Este un tren direct?

    – Nu, îmi pare rău. De aici nu există trenuri directe. Trebuie să schimbați la Havlíčkův Brod. Dar nu vă faceți griji, veți avea 35 de minute la dispoziție.

    – În ordine. De la care linie pleacă următorul tren către Havlíčkův Brod?

    – Linia 7 în 20 de minute.

    – Acceptați carduri VISA?

    – Sigur. Costă 1.100 CKR (coroane), domnule.

    Trenul era destul de aglomerat, dar au reușit să găsească un compartiment gol. La următoarea oprire, ușa s-a deschis și un tânăr a întrebat: „Dobrý den. Máte tu volno?”

    – Ne pare rău, nu vorbim cehă, a răspuns Antonio.

    – Ah, scuză-mă, aveți un loc liber?

    – Da, sigur.

    Au început să discute și au descoperit că tânărul fusese cândva student Erasmus și a petrecut un semestru în Malta.

  • STRICT INTERZIS VEGANILOR!

    Dimineața devreme, curtea era deja plină de oameni: întreaga familie, câțiva prieteni și măcelarul. Înainte de venirea vizitatorilor, porcul fusese deja ucis cu o lovitură rapidă în cap. Sângele a fost păstrat, iar gospodina îl amesteca într-un vas mare. Va fi folosit pentru cârnați și ciorbă mai târziu. Porcul a fost așezat într-o imensă cadă de lemn. Măcelarul l-a presărat cu pudră de rășină peste tot și apoi a turnat apă clocotită peste el pentru a scăpa de păr. Onni și Antonio au ajutat la răzuirea părului cu „clopote” speciale. Porcul răzuit a fost apoi atârnat cu capul în jos de un trepied metalic. Apoi măcelarul l-a deschis și i-a scos organele interne. După aceea, porcul a fost bine spălat. Apoi măcelarul i-a tăiat capul, grăsimea din burtă și picioarele din față. Fiecare parte a porcului va fi folosită. Intestinele și stomacul, de exemplu, vor fi folosite pentru a umple cârnații, de aceea trebuie spălate cu atenție. Acum e timpul să vedem ce se petrece în bucătărie.

  • ÎN BUCĂTĂRIE

    Bucătăria fermei era mare, dar acum părea o bucătărie de hotel aglomerată datorită bucătarilor și ajutoarelor.

    În timp ce măcelarul și ajutoarele sale erau ocupate cu umplutul cârnaților, cu gătitul gulașului și cu topitul slăninii pentru jumări, Anna și vărul ei au pregătit gogoși tradiționale de carnaval – koblihy. Da, asta e marea surpriză! Toate aceste mese de sărbătoare sunt pregătite pentru Masopust-ul, adică pentru carnavalul de a doua zi.

    Anna le explică prietenilor că în fiecare an, în zilele în care iarna face încet loc primăverii, un eveniment neobișnuit are loc în unele sate ale Boemiei de Est din regiunea Hlinsko. O procesiune colorată și veselă de carnaval numită „Masopustní průvod”, adică Lăsata secului, călătorește din casă în casă, oferind bucurie, sănătate, recoltă bună și fericire tuturor celor pe care îi vizitează.

    Istoria acestei sărbători își are originea în secolul al XIII-lea, dar astfel de festivități sunt cu mult mai vechi și pot fi legate de ceremoniile păgâne pre-creștine. Mulțumită puternicei tradiții, care a fost transmisă din generație în generație, a fost adăugată la Lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO.

    Lăsata Secului a fost, inițial, un festival de trei zile, de duminică până în Marțea Grasă, care este urmată de Miercurea Cenușii, când încep cele patruzeci de zile de Post care se termină de Paște. Această sărbătoare este mobilă și este fixată în fiecare an în funcție de Paște. Se poate întâmpla oricând între 1 februarie 7 martie. În zilele noastre, procesiunea principală – la care bărbații satului poartă măști tradiționale – are loc sâmbăta de dinaintea Lăsatei. La creștinii ortodocși această duminică se numește Duminica Înfricoșatei Judecăți (Lăsata secului de carne) și  deschide săptămâna pregătitoare pentru începutul Postului Mare. Duminica următoare se numește cea a Izgonirii lui Adam din Rai (Lăsata secului de brânză). Săptămâna dintre cele două la ortodocși se numește Săptămâna Albă. În această săptămână sunt Marțea Grasă și Miercurea Cenușii, sărbători ale Bisericii Occidentale.

    Colegii Annei ascultau atenți la ceea ce le povestea Anna și au întrebat dacă ei pot purta măști la procesiune. Anna le-a explicat că este posibil doar la dansul din acea seară și că vor căuta o modalitate să realizeze niște măști.

    https://adevarul.ro/locale/calarasi/crestinii-intrat-saptamana-alba-e-interzis-faci-aduci-sporul-casa-nu-spala-nu-coase-1_58a9b69f5ab6550cb89ee998/index.html 

  • ROȘII ȘI NEGRII

    După un mic dejun bogat, Anna și prietenii ei au pornit spre centrul satului, unde se adunase deja o mulțime zgomotoasă. O fanfară cânta cântece tradiționale, bărbații tineri și bătrâni erau îmbrăcați în costume colorate vesele. Zeci de spectatori râdeau, cântau sau discutau. Vremea era destul de friguroasă, așa că aproape toată lumea a încercat să se încălzească cu un păhărel de slivovice (țuică tradițională de prune). La ora nouă, Paiața a suflat într-un corn de taur pentru fiecare mască prezentă, procesiunea a început să se miște. Va fi o zi grea, deoarece trebuie să viziteze fiecare casă, nu numai în sat, ci și satele învecinate. Vor fi evitate doar casele în care oamenii își jelesc rudele decedate. Prima casă vizitată este cea a primarului. Procesiunea trebuie să ceară permisiunea oficială pentru a porni la drum.

  • UCIDEREA IEPEI

    După ce ultima casă a fost vizitată, ultimul dans a dansat și s-au consumat ultimele păhărele de slivovice, sătenii și spectatorii s-au adunat în fața fostei clădiri a școlii. Iapa trebuia sacrificată. Unul dintre evrei a citit depoziția finală, în care erau menționate toate păcatele pe care iapa le-a comis de-a lungul anului. În timp ce citea, iapa a încercat să scape din cercul costumelor. În cele din urmă, sentința a fost pronunțată, iar iapa a fost sacrificată ritual de unul dintre măcelari, pusă pe o targă și dusă de acolo. În acest timp, fanfara cânta un marș funebru. Dintr-o dată, iapa a sărit de pe targă râzând și toată lumea s-a îndreptat spre cârciuma locală, unde urma să înceapă o petrecere de dans veselă.

    Anna și prietenii săi nu ar putut rata petrecerea. Au dansat și s-au distrat până la miezul nopții. A urmat apoi un dans solo al fiecărui membru al paradei. După aceea, costumele au fost ambalate din nou… până la următorul carnaval.

      

    (Imaginele au fost utilizate cu permisiunea: www.obecstudnice.cz)


  • PREGÓN, CARNIVALE, MARDI GRAS, LASKIAISTIISTAI

    În amiaza următoare, familia și vizitatorii s-au adunat pentru un prânz delicios. S-au bucurat de supa de pui cu tăiței de casă și carne de porc prăjită cu varză și găluște, o mâncare specifică bucătăriei cehe..

    – V-a plăcut carnavalul de ieri? a întrebat mama Annei cu un zâmbet luminos pe față.

    – O, da, mult de tot! A fost minunat. Abia aștept să le spun prietenilor de acasă, a răspuns Onni. Avem și noi un festival asemănător în ultima zi de dinaintea Postului Mare, dar seamănă mai mult cu sărbătorirea iernii.

    – Noi avem Mardi Gras în SUA, a spus Alysia, iar în următoarele două ore s-a pornit o dezbatere plină de viață despre tradițiile naționale ale carnavalului în bucătărie.

  • EPILOG

    După-amiaza, grupul de studenți Erasmus a părăsit Studnice și s-a întors la Brno. Prietena lor din Germania, Yasmin, îi aștepta, dornică să audă povești din weekendul carnavalului. Avea o veste bună pentru ei. Trecuse ultimul examen!